Linkuri accesibilitate

Statele Unite și politica americană față de Egipt


Fattah al-Sissi la depunerea jurămîntului de președinte în fața membrilor Curții Supreme Constituționale la Cairo (8 iunie 2014)

O vizită a secretarului de stat John Kerry pe fundalui anunțului că SUA au trimis ajutoare în valoare de 572 de milioane de dolari, direcționate către armată și securitate.Care este politica americana in Egipt dupa ce in acea tara, alegerile au dat cistig de cauza unui fost comandant militar? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La doua saptamini dupa victoria in alegerile prezidentiale a fostului lider al armatei egiptene, Abdel Fattah al-Sisi, acesta isi consolideaza pozitia primind sprijin din Statele Unite si Arabia Saudita. Secretarul de stat american John Kerry a vizitat Cairo la sfirsitul saptaminii – vizita la cel mai inalt nivel a unei oficialitati americane de cind Sisi a fost ales presedinte, cu 96% din voturi.

Washingtonul a avut o relatie foarte strinsa cu Egiptul, materializata in ajutor militar in valoare de un miliard de dolari, dar acest ajutor a fost partial suspendat in octombrie, dupa lovitura de stat militara si abuzurile care au urmat, care au facut numeroase victime. In ciuda faptului ca zeci de mii de adversari ai regimului, cei mai multi sprijinitori ai fostului presedinte Mohamed Morsi se afla in inchisori, vizita lui Kerry a avut pe fundal anuntul ca Statele Unite au trimis ajutoare in valoare de 572 de milioane de dolari, fonduri directionate catre armata si securitate.

Kerry a spus la Cairo ca este o faza foarte importanta a tranzitiei, ca exista chestiuni care preocupa, dar ca cele doua parti stiu cum sa se raporteze la ele. Seful diplomatiei americane a exprimat temeri cu privire la abuzurile impotriva drepturilor omului ale serviciilor de securitate egiptene, ca si la cazul celor trei ziaristi Al Jazeera care vor afla curind daca sint liberi sau vor fi condamnati la ani grei de inchisoare.

Cu toate acestea, Kerry a spus ca Egiptul va primi mai mult ajutor din America, referindu-se la elicoptere Apaches. Dupa ce si aceasta tranzactie fusese suspendata in octombrie, Statele Unite intentioneaza acum sa livreze zece elicoptere Appaches armatei egiptene. Analistii spun ca Washingtonul pare nerabdator sa revina la bunele raporturi cu Egiptul care au caracterizat perioada Hosni Mubarak, regimul inlaturat de la putere in 2011.

Expertul Rafik Hariri, fost analist la Departamentul de Stat sustine ca asa cum s-a intimplat si in trecut, Statele Unite incearca sa imbunatateasca relatia prin atenuarea criticilor legate de situatia drepturilor omului. In anii de dupa primavara araba, influenta americana in Egipt s-a redus si cei care au ajutat au fost tari din zona Golfului – Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite. Regele Abdullah al Arabiei Saudite si-a manifestat sprijinul pentru regimul Sisi, deplasindu-se la Cairo, in ciuda starii de sanatate precare.

Statele Unite incearca acum sa-si redobindeasca influenta, pentru ca un Egipt puternic poate mentine de exemplu siguranta in Peninsula Sinai, unde exista focare de terorism. Guvernul de la Cairo sustine ca are nevoie de noile elicoptere pentru a restabili controlul ferm in Sinai.
XS
SM
MD
LG