Linkuri accesibilitate

​Președintele rus Vladimir Putin a pus forțele rusești din centrul Rusiei în stare de alertă maximă


Statele Unite, Franța și Germana amenință Rusia cu noi sancțiuni dacă nu reduce tensiunea din estul Ucrainei.Ministrul apărării Serghei Șoigu a anunțat că starea de alertă va dura pînă în 28 iunie, iar șeful statului major al armatei ruse Valeri Gherasimov a făcut cunoscut că la exercițiile militare vor lua parte 65.000 de militari, ajutați de avioane de luptă și elicoptere.

Manevrele au loc după ce NATO a declarat săpătmâna aceasta că Moscova a reluat concentrarea de forțe la granița cu Ucraina, unde rebelii pro-ruși se confruntă cu forțele guvernamentale ucrainene de mai mult de două luni.

Liderii Statelor Unite, Franței și Germaniei au spus că Rusia riscă noi sancțiuni din partea Occidentului dacă nu reduce tensiunea de la granița cu Ucraina.

Casa Albă a anunțat că președintele Barack Obama a avut convorbiri separate cu președintele Franței, François Hollande și cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, după relatările despre manevrele rusești la granița cu Ucraina. Departamentul de stat a spus că are informații potrivit cărora Moscova a trimis tancuri și piese de artilerie în zone de unde ar putea fi livrate rebelilor ruși din Ucraina.

Sîmbătă, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a anunțat o încetare unilaterală și temporară a focului

Ministerul ucrainean de interne îl citează pe președinte pe site-ul său cu declarația: „operațiunile de luptă vor avea doar caracter de ripostă, dacă rebelii atacă forțele noastre.”

Petro Poroșenko anunțase că încetarea focului de scurtă durată este doar un prim pas în planul său de a detensiona conflictul.

El a adăugat că le va da timp separatiștilor să depună armele și să părăsească Ucraina, iar după asta vor urma negocieri, noi alegeri și un program de creare de locuri de muncă.

Agențiile ruse citează o declarație a Kremlinului din 20 iunie în care se spune că încetarea focului anunțată de Poroșenko nu este o ofertă de pace, ci un ultimatum pentru ca separatiștii pro-ruși să depună armele.

XS
SM
MD
LG