Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Cum e afectată R. Moldova de criza din Ucraina și de „războiul gazelor”.


Săptămâna politică din Moldova a stat sub semnul crizei din Ucraina, și a „războiului gazelor”. Alla Ceapai a stat de vorbă cu editorialistul Victor Ciobanu si analistul Bogdan Țârdea despre efectele asupra Republicii Moldova, dar si despre partidele care se opun cursului european al ţării.

Editorialistul de la „Ziarul Naţional” Victor Ciobanu e de părere că restricţionând livrările de gaze către Ucraina, Rusia vrea să prindă doi iepuri dintr-o lovitură:

„Este un element de presiune în negocierile care încă continuă între Ucraina şi Federaţia Rusă. pe de altă parte, se face un lobby direct, prin mic şantaj, faţă de europeni – că Ucraina ar putea să nu facă faţă anumitor situaţii iarna şi ar fi bine de forţa construcţia conductei South Stream, care a fost suspendată din cauza pachetului 3 energetic la iniţiativa UE. În aşa mod Rusia rezolvă două probleme o dată. Face presiuni asupra Ucrainei şi respectiv asupra Europei ca să ocolească Ucraina. Cu ce se va termina toată afacerea asta urmează să vedem mai spre toamnă. deocamdată ucrainenii nu sunt afectaţi direct şi aşteaptă suportul UE în medierea acestui conflict cu Rusia ca să se ajungă la un preţ rezonabil şi până la urmă să ajungă la semnarea unu contract echitabil. Pe de altă parte, Rusia deja îşi fortifică poziţiile prin aceste acţiuni - nu mai livrează prin Ucraina rezervele care trebuie depozitate, în acelaşi timp, dă de înţeles Europei că haideţi să facem South Stream ca să ocolim Ucraina care nu este un partener de nădejde pentru Europa.”

Viceministrul economiei Tudor Copaci declarase pentru Europa Liberă că Republica Moldova nu este momentan afectată de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti către Ucraina. Editorialistul Victor Ciobanu sugerează că decât să facă asemenea declaraţii, pe care le-a numit, iresponsabile, autorităţile moldovene ar trebui să caute soluţii alternative:

„De fiecare dată autorităţile spun că pe noi nu ne va afecta, că suntem în relaţii bune, or Moldova nu are contract bătut în cuie. Avem un contract şi noi care este prelungit. Ucraina oricând poate cădea sub incidenţa unui eventual embargo rusesc şi să i se închidă robinetul şi atunci noi fiind doar prin Ucraina conectaţi imediat nimerim în situaţia când rămânem fără gaz. În asemenea situaţii trebuie urgentate lucrările la conducta Iaşi Ungheni, dar asta este puţin. Chiar construită această conductă va putea alimenta doar regiunea Ungheniului. Sunt necesare negocieri cu europenii, obţinerea de finanţări pentru a prelungi această conductă până la Chişinău. ceea ce ne-ar face deja să nu fim dependenţi de o singură sursă care vine din Rusia prin Ucraina.”

În opinia analistului politic Bogdan Ţârdea nu trebuie trecute cu vederea acţiunile şi declaraţiile celor care se opun Acordului de Asociere care va fi semnat peste o săptămână. Liderul de la Tiraspol Evghenii Şefciuk declara, ieri, că este „contraproductiv” ca Acordul de Asociere să fie impus celor din stânga Nistrului. Iar Partidul Socialiştilor lui Dodon a anunţat că îşi va continua mitingurile împotriva vectorului european, chiar dacă poliţia le-a interzis ieri amenajarea unor corturi pe străzile Chişinăului. Analistul Bogdan Ţârdea consideră că antagonizarea societăţii putea fi evitată:

„Chiar şi unii experţi sau funcţionari europeni recunosc că s-a făcut o eroare mare când s-a pus dilema acestui acord în formula ori semnezi, ori nu semnezi, ori eşti în Parteneriatul Estic, ori în Uniunea Vamală. A fost o formulă greşită care a antagonizat Rusia şi UE, dar şi clasa politică din Moldova. dacă acest Acord ar fi revizuit în ecuaţia că fii şi aici şi acolo, să beneficiezi de două formule de colaborare nu am fi avut această scindare. Riscurile sunt mari. Nu vrea să le exagerez să vorbesc despre război, agresiuni militare, sunt sceptic la aşa scenarii. Dar că vor fi nemulţumiri, proteste, că stânga va încerca să se revanşeze şi să revizuiască acest acord nu exclud. Mai cu seamă că un Acord care influenţează statutul internaţional al Republicii Moldova probabil ar fi avut nevoie de consultări mai largi şi cu societatea civilă, dar şi de o campanie de informare până la ratificare şi nu după.”

XS
SM
MD
LG