Linkuri accesibilitate

Pavlo Klimkin: portretul unui diplomat ucrainean pro-european


Președintele Petro Poroșenko, joi, la instalarea în funcție a noului ministru de externe al Ucrainei.

Klimkin preia șefia diplomației ucrainene pe fondul celei mai grave crize din istoria independentă a țării sale.
Noul ministru de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, are reputație de negociator priceput, care poate naviga diplomatic între obiectivul integrării europene și nevoia relațiilor bune cu Moscova. Un portret al noului ministru ucrainean realizat de corespondentul Europei Libere, Carl Schreck.

La o zi după ce președintele ucrainean Viktor Ianukovici s-a răzgândit pe neașteptate să mai semneze Acordul de Asociere la UE, la summitul de la Vilnius, emisarul său la Berlin a dat un interviu radioului german pentru a explica decizia. Pavlo Klimkin a folosit ocazia și pentru a-și exprima nemulțumirea personală față de decizie, dar și-a îndulcit de îndată comentariul.

„Am vrut ca Acordul să se semneze la Vilnius, iar din punct de vedere personal sunt cât se poate de dezamăgit”, a spus Klimkin în interviul acordat la 22 noiembrie radioului german RBB, adăugând: „Asta nu înseamnă că renunțăm pe viitor la semnarea Acordului”.

A fost o deviere retorică de la linia oficială a Kievului, dar episodul – crede Carl Schreck – ilustrează foarte bine două trăsături ale noului ministru de externe al Ucrainei: viziunea lui despre o Ucraină ancorată în Europa, dar și prudența diplomatică.

Născut în orașul rusesc Kursk, cu studii la Moscova, Klimkin preia șefia diplomației ucrainene pe fondul celei mai grave crize din istoria independentă a țării sale. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în luna martie, iar Kievul a trimis trupe în regiunile estice a țării împotriva separatiștilor pro-ruși.

Semnalele de la Moscova arată că rușii ar fi dispuși să stea de vorbă cu Klimkin, al cărui predecesor Andri Deșcița a înfuriat conducerea rusă folosind în public o vorbă de ocară la adresa președintelui Vladimir Putin. „Nu putem decât să-i urăm un start productiv în această slujbă foarte, foarte importantă”, a spus despre Klimkin vice-ministrul rus de externe Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.

Analiștii spun însă că Klimkin nu este nicidecum o figură pro-rusă. El este foarte diferit de Deșcița ca stil, dar nu și ca substanță, a declarat Europei Libere, Andreas Umland, un analist al Academiei Kiev-Mohila.
„Ambii sunt pro-occidentali”, a mai spus analistul.

Klimkin a absolvit Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova în 1991 și a intrat în diplomație doi ani mai târziu. Vorbitor nativ de rusă, fluent în engleză și germană, a lucrat la Ministerul de externe din Kiev și la reprezentanțele diplomatice ucrainene din Germania și Marea Britanie, iar în 2008 a devenit negociatorul-șef al Ucrainei pentru Acordul de Asociere la UE.

„Klimkin este un diplomat cu experiență, cu cunoștințe vaste în domeniul relațiilor ucraineano-europene”, a spus Europei Libere, Steven Pifer, fost ambasador al Statelor Unite la Kiev. „Eu văd această numire ca pe o confirmare că președintele Petro Poroșenko dă prioritate dezvoltării relației Kievului cu UE”.

Colegii, prietenii și analiștii îl descriu pe Klimkin ca pe un diplomat amabil, eficient și prudent, fără înclinații spre dispute publice. „Întotdeauna a fost printre diplomații un personaj neutru”, a spus Andreas Umland, care îl cunoaște personal pe ministru. „În ultimele săptămâni ale fostei președinții ucrainene a existat un curent printre diplomați să-și exprime protestul față de Ianukovici, dar Klimkin nu s-a numărat printre ei”.

Konstantin Bondarenko, analist politic la Institutul pentru Politici Ucrainene, a spus că Klimkin este o alegere „digerabilă” pentru Moscova și că are calitățile necesare pentru a negocia bine cu rușii, cu UE și cu Statele Unite. „Nu-i plac conflictele și este un diplomat universal”, a spus Bondarenko ziarului ”Kommersant”.

Unii analiști spun mai mult în glumă că Klimkin ar putea avea în comun cu omologul său rus Serghei Lavrov cel puțin gustul pentru trabuce. Când un diplomat din Nicaragua a lansat la Berlin un salon pentru fumătorii pretențioși în septembrie 2012, Klimkin s-a numărat printre cei câțiva ambasadori care au mers la deschidere.
XS
SM
MD
LG