Linkuri accesibilitate

Statele Unite și criza irakiană


Președintele Barack Obama la conferința de presă de la Casa Albă
Președintele Barack Obama la conferința de presă de la Casa Albă

Rolul forțelor americane ce vor fi trimise în Irak este să pregătească, sfătuiască și să sprijine armata irakiană.



Forte americane se vor afla din nou in Irak, dar nu pentru a lupta si nu in numar mare. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama a anuntat ca intentioneaza sa trimita trei sute de consilieri militari in Irak, pentru a ajuta armata irakiana sa faca față fortelor gruparii Statul Islamic al Irakului si Levantului, cunoscuta sub denumirea de ISIS. Echipa de consilieri va fi constituita din forte speciale si in plus, armata irakiana va avea acces la surse de informatii americane, care se ajute la directionarea actiunilor.

Dar presedintele a tinut sa sublinieze ca asta nu inseamna reimplicarea militara americana in Irak, insistind ca fortele americane nu se vor angaja in lupte. Decizia luata de seful executivului da la iveala un lider care nu doreste ca America sa fie tirita intr-un nou razboi, dar pe de alta parte intelege riscurile prezentate de o posibila victorie a extremistilor suniti pentru securitatea americana.

Rolul fortelor trimise este sa pregateasca, sfatuiasca si sprijine armata irakiana. Ele vor aduna informatii necesare in cazul in care se ia hotarirea ca Statele Unite sa efectueaze bombardamente. Zboruri de recunoastere sint de-acum efectuate de la bordul portavionului George Herbert Walker Bush, care se afla de saptamina trecuta, in regiunea Golfului Persic.

Presedintele Obama a parut mai putin hotarit decit intr-o interventie de saptamina trecuta in legatura cu efectuarea de raiduri aeriene imediate. Asta poate avea la baza si convingerea ca fortele irakiene nu-si vor abandona pozitiile si nu vor fi infrinte cu usurinta in regiunea Bagdad, asa cum s-a intimplat in nord.

Cele citeva sute de consilieri militari reprezinta un numar mult mai mic decit efectivele pe care initial Obama a vrut sa le lase in Irak, la sfirsitul lui 2011. Dar atunci, premierul Nouri al-Maliki nu a vrut sa ajunga la un acord cu privire la statutul legal al fortelor respective. Unii republicani sint de parere ca nu s-ar fi ajuns la situatia prezenta daca presedintele lasa forte americane in Irak.

Obama a spus ca retragerea tuturor fortelor americane nu a fost decizia lui, ci a guvernului irakian. El a adaugat ca stabilizarea Irakului poate fi facuta doar de catre irakieni si actori regionali care joaca un rol in conflict.

Seful executivului irakian a spus ca il va trimite pe secretarul de stat Kerry in regiune si in Europa, continuind sa se spere intr-o solutie diplomatica. Una dintre chestiunile pe care Kerry trebuie sa le discute este sprijinul primit de militanti suniti de la Arabia Saudita si Qatar. Un expert american a spus ca seful diplomatiei Statelor Unite va cere tarilor implicate sa nu continue sa alimenteze razboiul din Irak si Siria si nu mai finanteze ISIS. Expertul a spus ca nici Turcia nu a jucat un rol constructiv atunci cind a permis militantilor suniti din Siria sa intre in Irak.

Intre altele, fortele speciale americane care urmeaza sa se deplaseze au ca misiune si sa refaca legaturile cu triburile sunite, care au conlucrat cu Statele Unite cu un deceniu in urma, impotriva gruparii Al-Qaida.
XS
SM
MD
LG