Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Ziarul Național”


Invitata serii este redactoarea-șefă Raisa Lozinschi.



Caviar în Nistru. Asta ne promit cercetătorii din R. Moldova care au eliberat în râul Nistru 50 de mii de puieţi de Nisetru. În câţiva ani, peştii vor depune aici icre negre care se vând pe piaţă cu o mie de euro kilogramul. Oamenii de ştiinţă spun că, pe moment, peştii au plecat în mare, iar peste câţiva ani se vor întoarce „acasă”, în Nistru, să depună icrele, urmând legile naturii.

Puieţii de Nisetru eliberaţi în Nistru au fost crescuţi de un agent economic din Tiraspol care şi-a dezvoltat, pe parcurs, o afacere de milioane din reproducerea speciilor de sturioni.

Din articolul realizat de Stela Mihailovici mai aflaţi că Serviciul Piscicol din R. Moldova discută acum cu un investitor din Europa care ar oferi şapte milioane de euro pentru construcţia primului centru de reproducere a peştelui şi în dreapta Nistrului.

Ziarul Național mai publică, în ediţia de mâine, harta banilor care vin în R. Moldova. Virginia Nica a analizat remitenţele trimise în ultimii ani de moldovenii aflaţi la muncă peste hotare şi a descoperit faptul că, în ultimul timp, moldovenii care lucrează în Moscova trimit tot mai mulţi bani acasă. Experţii explică această schimbare prin faptul că situaţia din Ucraina a determinat conaţionalii noştri să nu mai trimită banii „cu trenul” sau cu alte mijloace de transport, ci prin bănci, iar cei din Europa nu mai transferă aşa de mulţi euro acasă, pentru că fie şi-au reîntregit familiile, fie trimit mai multe bunuri, decât bani.

Editorialistul Petru Bogatu scrie despre faptul că, citez, „Moscova ne-a făcut o favoare. Ne-a exclus din CSI”. Potrivit analistului politic, „vectorul estic, vândut de Dodon credulilor, nu există. A murit. Acum rămâne doar să fie îngropat”. Cum argumentează Petru Bogatu acest lucru, citiţi în Ziarul Național.

Tot aici veţi afla cine este fostul viceministru care câştigă licitaţii la instituţiile din sistemul în care a lucrat şi veţi citi un reportaj despre o femeie de la ţară care „simte şi gândeşte româneşte”, rugându-se „să trăiască Unirea”, mai ales că este urmaşa deputatului Ion Pelivan din Sfatul Ţării, precum şi multe alte subiecte interesante.

[transcriere: Tamara Grejdeanu]
XS
SM
MD
LG