Linkuri accesibilitate

Codul Transportatorilor Auto din R. Moldova trebuie armonizat cu legislaţia europeană


Siim Kallas la Chișinău
Siim Kallas la Chișinău

O sesiune de întrebări și răspunsuri la Chișinău cu Siim Kallas, comisarul european pentru transporturi.



Perioada de apropiere de Uniunea Europeană, fie prin acorduri de asociere, fie mai departe prin reformele cerute ţărilor candidate la aderare, este una din cele mai importante în modernizarea ţărilor est-europene. Iar cele mai mari progrese, daca se fac, se fac în agricultură şi infrastructură. Comisarul european pentru Transport, Siim Kallas, se află la Chişinău şi astăzi s-a întâlnit cu drumarii moldoveni, cărora le-a explicat cum va fi afectat sectorul de transport după semnarea Acordului de Asociere.

La fel ca şi o parte dintre agricultori, transportatorii din Republica Moldova cunosc mai puţine despre felul în care va fi influenţat domeniul după semnarea Acordului de Asociere, care îl include şi pe cel de Liber Schimb. Iată câteva dintre nedumeririle transportatorilor formulate la microfonul Europei Libere de Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto, Vladimir Florea:

„Taxele în comunitatea europeană şi taxele la noi sunt lucruri diferite, şi aplicarea taxelor în Germania şi la noi sunt lucruri diferite şi modul de aplicarea taxelor tot e diferit. Codul Transportatorilor Auto din Republica Moldova, Codul Administrativ trebuie să fie armonizat cu legislaţia Comunităţii Europene din acest domeniu, care este foarte dură.

Din acest punct de vedere, apare întrebare: aceste taxe vor fi aplicate de la bun început ca pentru membrii comunităţii europene sau, totuşi, nu. Vă dau o pildă: regulamentul de lucru şi odihnă al şoferilor, aşa numitul tahograf care calculează orele de odihnă sau orele de lucru. Să presupunem că şoferul a încălcat regimul. S-a depistat. Taxa în Germania pentru o încălcare serioasă ajunge până la trei mii de euro. Întrebare: această taxă trebuie să fie plătită imediat, la ieşirea din ţară sau vii acasă, o plăteşti şi poţi avea iar acces în ţară? Sunt lucruri de procedură. Ne întrebăm: cum o să fie?”

Pentru a lămuri o parte dintre aceste nedumeriri, comisarul european pentru Transport, Siim Kallas, a avut astăzi o sesiune de întrebări răspunsuri cu liderii de asociaţii din domeniu. Mesajul oficialului european a fost foarte clar: dacă vreţi să traversaţi hotarul Uniunii Europene, mijloacele de transport pe care le utilizaţi trebuie să întrunească standardele Uniunii, iar şoferii să nu încalce legislaţia comunitară:

„Da, sunt reguli stricte şi dacă vreţi să fiţi competitivi pe drumurile europene urmează să deţineţi camioane şi autobuze conform standardelor europene. Vorbim, în primul rând, despre siguranţa Dvs şi a pasagerilor. Legile sunt legi, şi poliţiştii din comunitate le vor aplica indiferent de unde veniţi. Acest lucru se referă şi la directiva care stabileşte timpul de lucru şi odihnă al şoferilor. Este exclus ca cineva să intre pe drumurile europene şi să aibă parte de alt tratament.”

Transportatorii din Republica Moldova sunt în aşteptarea noului Cod Rutier care a fost adoptat în toamna anului trecut în primă lectură în Parlament, document care ar trebui să armonizeze legislaţia locală la cea europeană. Între altele, Codul prevede că managerii companiilor de transport vor fi verificaţi periodic la capitolul competenţă profesională, iar şoferii vor trebui să-şi confirme aptitudinile în fiecare trei ani. De asemenea, potrivit proiectului de Cod, toate unităţile de transport vor fi dotate obligatoriu cu limitatoare de viteză.
Previous Next

XS
SM
MD
LG