Linkuri accesibilitate

O nouă moțiune parlamentară a comuniștilor


Opoziţia îi impută lui Dorin Recean că nu a avut grijă de protecţia socială a angajaţilor Ministerului de Interne şi că i-ar fi concediat pe cei mai buni.



Formal, comuniştii cer demisia ministrului de la interne pentru că de când a preluat instituţia, situaţia criminogenă s-ar fi agravat ca niciodată, iar profesionalismul poliţiştilor s-ar fi redus la fel ca
Ministrul Dorin Recean
Ministrul Dorin Recean
niciodată. Opoziţia îi impută lui Dorin Recean că anume el ar fi cauza acestor două involuţii ale Poliţiei, pentru că nu a avut grijă de protecţia socială a angajaţilor şi i-ar fi concediat pe cei mai buni.

Poliţiştii nu mai au dreptul ca înainte la spaţiu locativ de la stat, veniturile lor nete s-au redus cu mai mult de un sfert, iar peste 40% din aşa-zisa „gardă veche” ar fi fost înlocuită cu cadre neexperimentate, mai spun comuniştii în moţiune.

„Ministerul s-a transformat într-o instituţie politică şi a pierdut dreptul moral să realizeze politici pentru ocrotirea ordinii de drept“, a spus în concluzie deputatul comunist Gheorghe Anghel, prezentând textul moţiunii de la tribuna Parlamentului.

„Când vrei să destabilizezi situaţia într-o ţară, ce faci? Clatini cea mai importantă instituţie responsabilă de respectarea ordinii de drept”, l-a apărat liderul liberal-democrat, Vlad Filat, pe ministrul Recean, numit la MAI cu sprijinul politic al acestui partid, ieri, într-un interviu, anticipând moţiunea opoziţiei.

Fără sprijinul vreunei formaţiuni din coaliţie, comuniştii nu vor putea însă obţine demisia ministrului de la interne. Ar putea fi poate sprijiniţi de însuşi partidul ce l-a investit cu sprijin politic? În urmă cu câteva luni, un grup important de deputaţi liberal-democraţi a cerut un audit financiar asupra felului cum a cheltuit ministrul fondurile externe destinate reformei MAI.
Valeriu Streleț
Valeriu Streleț
Liderul fracţiunii, Valeriu Streleţ, nu admite totuşi că aceşti deputaţi vor vota pentru demisia lui Recean: „PLDM nu va vota pentru demiterea domnului Recean. Noi optăm pentru promovarea reformelor. Personal consider că domnul Recean îşi face meseria, e adevărat cu dificultate. pentru că există mari împotriviri. Iar acel demers al deputaţilor, cei care l-au iniţiat au vrut să clarifice nişte lucruri, nu au avut scop final să-l demită.”

Şi democraţii par hotărâţi să-l apere pe ministrul de la interne de învinuirile opoziţiei. Democratul Alexandr Stoianoglu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, care va examina moţiunea înaintea dezbaterii ei în plenul Parlamentului, crede nejustificată cel puţin o acuzaţie formulată de comunişti: aceea că ministrul ar fi vinovat că poliţiştii ar fi fost lipsiţi de mai multe privilegii sociale:

„Ministrul nu are nici o treabă cu asta. Vorba e că statul astăzi nu poate oferi întregul pachet social pe care şi-l permitea anterior. PD este în coaliţie, de aceea împărţim între noi responsabilitatea pentru orice minister. Asta nu înseamnă că vom apăra o structură dacă acolo într-adevăr sunt probleme. Moţiunea este un demers politic. Pe noi totuşi ne interesează care este situaţia criminogenă, de ce nu se descoperă crimele. Vom avea însă o ocazie să ne lămurim cum stau lucrurile.”

Până acum, Dorin Recean a fost protagonistul mai multor întâmplări pe măsură să ruineze imaginea unui ministru. Cea mai gravă - interceptarea telefonică scursă în presă anul trecut, pe fundalul războiului politic din Alianţă, în care ministrul părea să exercite presiuni asupra şefului de la Fisc, demis ulterior în baza unei anchete a CNA. Moţiunea opoziţiei nu a trecut cu vedere nici acest amănunt, precum nici un accident rutier cu implicarea ministrului, deşi nu e limpede dacă a purtat vreo vină sau nu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG