Linkuri accesibilitate

Cum este privit la Washington actualul regim irakian


Voluntari la o tabără de instruire din Basra, Irak, 18 iunie 2014.
Voluntari la o tabără de instruire din Basra, Irak, 18 iunie 2014.

Criza irakiană are ca posibile soluții o serie de opțiuni militare, dar și unele politice.

Statele Unite sint ingrijorate de succesele obtinute de miscarea insurgenta ISIS, extremista si foarte violenta. Dar exista si o recunoastere a faptului ca s-a ajuns la aceasta situatie dupa ce regimul irakian, dominat de siiti, al premierului Nuri al-Maliki a folosit perioada de dupa retragerea fortelor americane pentru a instaura dominatia comunitatii sale, in detrimentul celorlalte.

De aceea, din ce in ce mai multi membrii in Congres cred ca presedintele Obama ar trebui sa-i ceara lui al-Maliki sa plece de la putere. Dupa o ora de convorbiri cu deputati si senatori si administratia l-a criticat pe primul ministru irakian, aratind ca politica sa a creat bresele de care profita acum extremistii.

Generalul Martin Dempsey, seful statelor majore reunite ale armatei americane a spus membrilor in Congres, la o audiere, ca primul ministru de la Bagdad a cerut Statelor Unite sa treaca la raiduri aeriene impotriva extremistilor.

Dempsey nu a spus daca administratia va da curs acestei cereri. Se pare ca nici presedintele Obama nu a comunicat membrilor in Congres o decizie anume ci i-a informat doar despre situatie si actiunile sale in directia incurajarii reconcilierii.

In esenta, administratia americana vrea sa vada pasi concreti in directia reconcilierii, inainte de a oferi guvernului sprijin militar.

Senatoarea democrata de California Dianne Feinstein a spus „daca vrem reconciliere, guvernul Maliki trebuie sa plece”. Senatorul republican John McCain cere raiduri aeriene americane, dar adauga ca Barack Obama trebuie sa-i spuna lui Maliki ca a venit vremea sa se dea la o parte.

Ministrul american al apararii Chuck Hagel nu a cerut explicit indepartarea primului ministru irakian, dar a declarat ca acest guvern si-a nesocotit in repetate rinduri promisiunea de a crea un cabinet de unitate nationala – cu suniti, kurzi si siiti.

Casa Alba exprima sentimente similare, dar nu se pronunta explicit pentru plecarea lui Maliki, care este la putere de opt ani. Intrebat daca Maliki ar trebui sa demisioneze, purtatorul de cuvint al Casei Albe a spus „asta nu este cevace noi nu putem decide”.

XS
SM
MD
LG