Linkuri accesibilitate

1500 de lei extorcaţi complică viaţa…


Am învăţat bine lecţia în epoca tranziţiei.

Un comunicat de presă al Procuraturii Generale ne-a parvenit recent la redacţie. Aflăm din el că un poliţist care a extorcat 1500 de lei de la un şofer a fost condamnat la 5 ani şi jumătate de închisoare. Ba chiar trebuie să plătească şi o amendă mult mai mare decît suma extorcată.

Aş remarca mai întîi severitatea şi exigenţa instanţei de judecată. 5 ani şi jumătate de închisoare pentru o mită de 1500 de lei e un verdict dur. În mod normal, îţi trece prin minte gîndul că cei care fură zeci şi sute de mii de lei sînt condamnaţi la închisoare pe viaţă. Dar îţi dai seama imediat că aici, în spaţiul acesta miraculos-ciudat, anii de închisoare nu au o legătură directă cu gravitatea infracţiunii. Aşa e spaţiul acesta.

Eu iată la ce mă gîndesc, stimaţi ascultători… Remarc că abolirea vizelor şi răsunătoarea integrare europeană au cam eclipsat tragedia din Pădurea Domnească în care a murit un om la o vînătoare bizară. Şi mă întreb: cîţi ani de închisoare ar trebui să încaseze vinovatul de la acea vînătoare dacă un poliţist ia 5 ani şi jumătate pentru extorcarea a 1500 de lei? Pesemne că mulţi. Numai că cine e vinovat de moartea lui Sorin Paciu? Asta mă tem că nu mai contează prea mult în epoca marilor integrări. Dar fostul şef al Fiscului, domnul Vicol, e vinovat sau nu? Căci a trecut multişor timp de cînd i s-au adus învinuirile.

Repet ce am mai spus şi altădată. Aştept de multă vreme băgarea în puşcărie a celor care iau mită. Dar vreau să ajungă acolo mai cu seamă cei care au luat sume foarte mari sau care au comis infracţiuni grave. Şi de fapt nici nu e sigur că poliţistul sus-pomenit va ajunge în închisoare. Căci acelaşi comunicat ne informează că sentinţa e cu drept de atac. Iar asta poate schimba situaţia. Am învăţat bine lecţia în epoca tranziţiei.

XS
SM
MD
LG