Linkuri accesibilitate

Atât șefa diplomației UE Catherine Ashton, cât și comisarul pentru extindere Stefan Fule, au dezamăgit sistematic de-a lungul crizei ucrainene.Uniunea Europeană a anunțat marți că a virat în conturile guvernului de la Kiev suma de 500 de milioane de euro, pentru a consolida funcționarea imediată a instituțiilor țării în momentul în care Rusia tocmai a sistat livrările de gaz.

Făcând asta, UE caută să câștige timp, așteptând încheierea acestei perioade de tranziție din care va reieși, cel mai probabil, că sfârșitul erei Barroso-Ashton-Fule va aduce o mare schimbare în politica externă a UE.

Capitalele, care dinadins aleseseră în urmă cu cinci ani persoane incompetente în aceste funcții de înaltă răspundere, și-au dat seama, odată cu criza ucraineană, că manevra fusese cu dublu tăiș.

Atât șefa diplomației UE Catherine Ashton, cât și comisarul pentru extindere Stefan Fule, au dezamăgit sistematic de-a lungul crizei ucrainene.

In primul rând, nimeni în serviciile respective ale Comisiei nu a anticipat refuzul lui Ianukovici de a semna, anul trecut la Vilnius, acordul de asociere cu UE. Mai mult, după ce eșecul a devenit evident, comisarul Fule și șefa diplomației UE Catherine Ashton au continuat să meargă frecvent la Kiev și să insiste pe lângă Ianukovici să semneze.

Pierderea de prestigiu a Comisiei și a întregii UE devenise evidentă. Dacă așteptările nu erau mari în ce o privește pe Catherine Ashton, ele erau de o altă natură din partea lui Stefan Fule. Acesta, ceh, a studiat la Moscova, vorbește rusește și cunoaște mentalitatea ex-sovietică. Cu toate astea, până la capăt el a continuat să facă, umilitor, naveta Bruxelles-Kiev, promițând în Comisie că îl va face pe Ianukovici să semneze.

In contrast cu stilul amorf si neconvingător al lui Fule si Ashton, viitoarea Comisie Europeană ar putea avea in fruntea diplomației un om cum este actualul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski.

Acesta a preluat la rândul lui inițiativa in decembrie, mergând la Kiev impreună cu omologii lui din Germania și Franța, in numele lor propriu, iar nu în numele Comisiei și reușind să convingă opoziția ucraineană să semneze un acord cu Ianukovici. Sikorski s-a făcut atunci remarcat prin stilul său foarte dur. Sugerând că Ianukovici putea lansa o represiune masivă, el le-a aruncat liderilor opoziției ucrainene de atunci: „Dacă nu semnați, veți muri”, moment în care s-a ridicat, părăsind încăperea.

Opoziția a semnat documentul. Chiar dacă acordul nu a fost aplicat niciodată, incidentul a arătat în ce măsură atitudinea UE vizavi de Ucraina și tot ce se întâmplă în estul continentului s-ar putea schimba odată cu viitoarea Comisie. In aceste circumstanțe, cele 500 de milioane oferite Ucrainei marţi sunt doar o manieră de a câștiga timp într-un moment de tranziție în care UE e lipsită de o adevărată conducere.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG