Linkuri accesibilitate

Un diplomat „pro-european experimentat” propus ministru de externe la Kiev


Pavlo Klimkin în 2011 la Radio Europa Liberă

Președintele Ucrainei a anunțat o serie de numiri noi la conducerea diplomației, Băncii Naționale și a administrației prezidențiale.Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a numit pe actualul ambasador în Germania, Pavlo Klimkin, drept candidat al său la postul de ministru de externe.

Pavlo Klimkin, de 47 de ani, este caracterizat de agenția Reuters drept un diplomat „pro-european experimentat”. Iar agenția France Presse scrie că este „convins de viitorul european al țării sale, dar perfect conștient că Ucraina nu va putea scăpa de trecutul ei de dominație rusească”.

Ambasador al Ucrainei la Berlin, Klimkin a fost catapultat în prim-planul scenei politice ca negociator-șef al Ucrainei la discuțiile pe teme de securitate cu Rusia, mediate de OSCE. Analiștii cred că un plus în favoarea numirii sale ca ministru de externe este că a lucrat la Ministerul de Externe pe vremea când șeful diplomației ucrainene era actualul președinte, Petro Poroșenko.

Numirea lui Klimkin, care mai trebuie aprobată de deputați, vine după ce ministrul de externe Andrei Deșcița a stârnit furia Moscovei înjurându-l în public pe președintele rus Vladimir Putin la un miting la Kiev. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a reacționat spunând că nu va mai schimba o vorbă în viața lui cu Deșcița.

Tot astăzi Petro Poroșenko a propus-o pentru postul de guvernator al Băncii Naționale a Ucrainei pe Valeria Hontareva, numită de Reuters „aliat politic și bancher respectat în cercurile de afaceri și investiții”. Dacă va fi aprobată de parlamentari, ea ar urma să-l înlocuiască pe Stepan Kubiv.

Corespondenții Europei Libere, Jana Bezpiatciuk și Rob Coalson, s-au oprit într-o analiza de știri la o numire ceva mai veche, anunțată de președintele Poroșenko la 10 iunie: numirea în postul de șef al administrației sale a magnatului de presă Boris Lojkin. Admiratorii lui Lojkin îi laudă calitățile de manager, dar adversarii atrag atenția la lunga lui carieră de „păpușar” al presei și mai ales la relațiile de lungă durată în Federația Rusă.

Analistul de la Kiev, Volodimir Fesenko, a declarat Europei Libere că Poroșenko vede în Lojkin „o figură nouă”, necompromisă și cu o viziune novatoare asupra administrației prezidențiale.

Pe de altă parte Lojkin a prosperat ca magnat de presă în vechea administrație, a președintelui de-acum autoexilat Viktor Ianukovici.

„Am făcut revoluție numai ca să-și poată păstra oligarhii privilegiile?” – s-a întrebat retoric jurnalistul Oleh Șinkarenko. El, ca și alți activiști ai Maidanului, este suspicios chiar și față de noul președinte, pe care îl consideră prea integrat în lumea oligarhilor.

Boris Lojkin spune că are toate calitățile pentru noua muncă: „Știu să administrez sisteme vaste. Sunt manager anti-criză, iar în acest moment aceasta este o calitate crucială în Ucraina”, spunea Lojkin într-o postare video din 16 iunie.

Dar unii din criticii săi nu par să-l creadă, inclusiv pentru că nu-i respectă activitatea de până acum din presă.

Activistul Ihor Luțenko, fost consilier municipal kievean din partidul Iuliei Timoșenko, a spus Europei Libere că în presa promovată de Lojkin au apărut o mulțime de articole de proastă calitate, multe dintre ele nefiind decât reclamă mascată. Luțenko mai spune că Lojkin a luat în presă „calea minimei rezistențe, nefăcând decât să împrumute tabloidul rusesc Argumenty i fakty pentru a-l redistribui într-o formă sau alta în Ucraina.

În vârstă de 42 de ani, de origine din Harkov, Boris Lojkin a intrat în lumea publicisticii în 1990. În 1994 a înființat publicația de programe TV „Telenedelya”, care cu timpul s-a transformat într-una din cele mai puternice mărci de presă din fosta Uniune Sovietică. În anii din urmă a intrat în afaceri de radio TV și a început să publice versiuni locale ale unor reviste occidentale. În 2011 a cumpărat împreună cu Poroșenko trustul KP Media. Cu puțin timp înaintea numirii politice de la 10 iunie, Lojkin și-a vândut partea în United Media Holding, care are zeci de instituții de presă în multe foste republici sovietice.

Corespondenții Europei Libere scriu că unii analiști ucraineni nu sunt siguri ce anume va avea de făcut Lojkin în noua slujbă. Unii anticipează că nu va avea prea mult de lucru. Vitalii Bala, directorul unei agenții de studii politice din Kiev, spune că noul președinte Poroșenko va schimba total funcționarea președinției, adică va conduce el însuși, nu se va lăsa condus de alții, evitând capcana în care au căzut predecesorii săi.
XS
SM
MD
LG