Linkuri accesibilitate

Criza politică și militară din Irak și opțiuni americane de contracarare a rebelilor islamici


Paradă la Najah, la sud de Bagdad
Paradă la Najah, la sud de Bagdad

Președintele Obama a stat de vorba cu membri ai Congresului pe tema unor eventuale raiduri aeriene în Irak.



Intre optiunile presedintelui Obama in Irak, acolo unde o miscare extremista a cistigat teren se numara raiduri aeriene. În ce măsură ar fi ele o cale eficace de a-i contracara pe teroristi, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Gruparea extremista ISIS a avansat pina in apropiere de capitala Bagdad, controlind in prezent centre strategice din Irak. In aceste conditii, presedintele Obama a stat de vorba cu membrii ai Congresului pentru a lua in considerare optiunea raidurilor aeriene. Experti militari sustin insa ca fara forte terestre – la care Obama nu vrea sa recurga – riscul unor victime civile este foarte mare.

Generalul in rezerva David Deptula este de parere ca optiunea aeriena este una viabila, ea a fost folosita si in alte imprejurari. Dar Eric Edelman, fost subsecretar de stat la Ministerul Apararii, crede ca dezavantajele trebuiesc si ele luate in considerare. In plus, depinde si de obiectivul atacurilor.

Secretarul de stat Kerry se pronunta pentru raiduri aeriene. El spune ca nu este o solutie pe ansamblu, dar cel putin poate stopa inaintarea convoaielor si efectivelor apartinind fortelor extremiste. Generalul Deptula sustine si el ca ceea ce face raidurile eficace este tocmai faptul ca fortele ISIS se deplaseaza in formatiuni compacte, lesne de țintit prin comparatie cu gherilele talibane sau militiile irakiene cu care Statele Unite s-au confruntat in conflicte anterioare din regiune.

Dar daca fortele americane incearca sa disloce ISIS din orasele pe care le-au ocupat – cum sint Mosul sau Fallujah – situatia se complica, pentru ca ar muri multi civili. Deptula arata ca obiectivul unei interventii americane este si el neclar. Daca raiduri aeriene ar fi eficace, ele ar sprijini guvernul Nouri al-Maliki, fara ca sa-l faca pe acesta sa imbratisese o agenda a reconcilierii, ori tocmai politica sa a dus tara in situatia in care se afla acum, in prag de razboi civil.

Deputatul democrat Tulsi Gabbard sustine ca Statele Unite nu trebuie sa se amestece in ceea ce este de-acum un razboi civil. Senatorul republican Lindsey Graham i-a cerut presedintelui Obama sa recurga la raiduri aeriene spunind ca in caz contrar Siria si Irakul vor deveni baze de lansare pentru viitoare atacuri teroriste ca cel din septembrie 2001.

Pentagonul arata ca pe masura ce ISIS, care numara circa 10 mii de luptatori, se apropie de Bagdad fortele de securitate irakiene opun rezistenta. Un alt deputat republican Buck McKeon a declarat ca America nu ar trebui sa-l sprijini pe al-Maliki pentru ca acesta a refuzat un acord care ar fi permis unor forte americane sa ramina in tara. „Reducem fortele armate. Sa nu incepem noi aventuri militare in lume” - a spus deputatul.
XS
SM
MD
LG