Linkuri accesibilitate

Cel care l-a compus i se adresează parcă unui infractor...În fiecare an primesc un aviz de plată a impozitului pe bunurile imobiliare. L-am primit şi anul acesta, deunăzi, şi… m-am speriat. Avizul de plată era prefaţat, în premieră, de un mesaj pe care vă rog să-l asculaţi cu atenţie.

Aşadar, citez un crîmpei: „Direcţia de colectare a impozitelor şi taxelor locale solicită achitarea în termen a impozitelor, în caz contrar vor fi întreprinse toate acţiunile legale de încasare a restanţelor, inclusiv prin aplicarea sechestrelor, a interdicţiilor de părăsire a hotarelor ţării şi asupra perfectării actelor la instituţiile statului…”

Mărturisesc că m-a nedumerit şi chiar m-a ofensat mesajul acesta pe post de prefaţă. Acela care l-a compus i se adresează parcă unui infractor sau unui om care vrea să facă o infracţiune. Nu ar fi fost oare mai normal ca Direcţia cu pricina să-mi mulţumească mai întîi pentru faptul că plătesc mereu impozitul şi abia apoi să-mi solicite o nouă achitare? Şi de ce oare să nu existe în acest mesaj o adresare frumoasă, bunăoară „Stimate domn…”?

Eu chiar mă întreb: cinovnicii care compun asemenea mesaje ştiu că au de-a face cu nişte cetăţeni ai ţării care trebuie respectaţi? Ştiu oare aceşti cinovnici că sînt plătiţi din banii contribuabililor? Sau ei habar nu au pe ce lume trăiesc? Ce vreau să spun? Nimic altceva decît că asemenea avertismente trebuie scrise altfel, cu mai mult respect pentru cetăţean.

Am remarcat că cinovnicii de la Direcţia sus-pomenită mi-au aplicat o penalitate de 4,76 lei. Curios să aflu care îmi este vina, am tot încercat să le sun o jumătate de zi. Zadarnic efort! Linia telefonică era mereu ocupată. Prin urmare, ca să dezleg misterul penalităţii, trebuie să mă deplasez la primărie. Mulţumim frumos!

Şi mai e ceva. Un alt avertisment era pe verso: „persoanele care dau în arendă bunurile imobiliare către alte persoane fizice sunt obligate în termen de 3 zile să înregistreze contractul la organul fiscal teritorial, în caz contrar vor fi sancţionate conform legislaţiei fiscale”.

Şi m-am gîndit că - înainte să îi avertizeze pe oamenii care nu au nici o treabă cu arenda - cinovnicii ar trebui mai întîi să-i oblige să plătească pe toţi care dau cu chirie case. Dar fac ei asta oare? Mă tem că nu.
XS
SM
MD
LG