Linkuri accesibilitate

Alexandru Cimbriciuc: „Vrem să aducem la standardele europene sistemul nostru de apărare şi securitate”


Garda de onoare a Armatei Naţionale, purtând drapelele ţărilor NATO

Interviu cu şeful delegaţiei parlamentare a R. Moldova la AP NATO.


Detaşarea unui ofiţer de legătură permanentă cu NATO la Chişinău şi invitaţia de a participa la următorul summit NATO din Ţara Galilor – sunt două lucruri sperate în acest moment de autorităţile de la Chişinău care după declanşarea crizei ucrainene şi-au exprimat dorinţa de a avea o relaţie mult mai strânsă cu Alianţa Nord Atlantică decât până în prezent. L-am întrebat pe președintele Delegației parlamentare a Moldovei la AP NATO, Alexandru Cimbriciuc, dacă cele două solicitări ale autorităţilor de la Chişinău au căpătat între timp şi concreteţe.

Alexandru Cimbriciuc: „Eu personal am solicitat detaşarea unui ofiţer de legătură NATO la Chişinău când m-am întâlnit cu secretarul adjunct NATO, Alexander Vershbow. Am formulat solicitarea şi rămâne să se discute la nivelul oficialităţilor NATO, ca să vedem cum găsit posibilitatea respectivă. Ar fi un lucru bun pentru noi, pentru Armata Naţională şi pentru reformarea sistemului de apărare şi de securitate a statului. Vrem să aducem la standardele europene sistemul nostru de apărare şi securitate.”

Europa Liberă: Care sunt şansele, din punctul Dvs. de vedere, din contactele pe care le-aţi avut cu demnitarii NATO?

Alexandru Cimbriciuc: „Din contactele pe care le avem, am avut un mesaj pozitiv. Urmează ca acest lucru să se regăsească în vreun proiect, e nevoie de finanţarea acestui proiect… deci, la nivelul NATO se caută posibilităţile de a implementa acest proiect pentru republica Moldova. Aşa cum s-a implementat şi pentru Ucraina.”

Europa Liberă: Se discută la fel acum dacă va fi sau nu invitată Republica Moldova la summit-ul NATO din septembrie din Ţara Galilor. Ce reacţii există până acum?
Alexandru Cimbriciuc
Alexandru Cimbriciuc
Alexandru Cimbriciuc: „Nu cunosc, pentru că participăm la nivel de AP NATO, deci ope dimensiunea din care facem parte nu se discută. Eu cred că ar fi foarte bine ca noi să participăm la acest summit, ca să fie auzită şi vocea noastră, a Republicii Moldova. haideţi să trecem ziua de 27 iunie, după care va fi o claritate mai mare pentru noi, pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: O întrebare generală: cum credeţi, de ce sprijin din partea NATO ar avea Moldova în acest moment?

Alexandru Cimbriciuc: „Noi avem în acest moment nevoie ca NATO să ne sprijine reformarea sistemului de apărare şi securitate. În primul rând, avem o dotare proastă în Armata Naţională, avem nevoie de sprijin, chiar şi de suport tehnic pentru armată. Fiindcă noi până acum nu am atras atenţia cuvenită acestui segment şi acestui atribut al statului. L-am lăsat aşa. Dar am constata că în Armata Naţională avem foarte mult de muncit. Şi totodată să venim cu suport tehnic, bine dotat, ca militarii noştri într-adevăr să se simtă militari, nu aşa de umblat pe drumuri şi de măturat străzile.”

Europa Liberă: Subiectul aderării la NATO credeţi că e oportun, nu?

Alexandru Cimbriciuc: „Eu aş spune că nu este atât de îngrozitor lucrul acesta, pentru că pe unde am fost în spaţiul NATO, am vizitat unităţi militare ale altor ţări, ca exemplu ale Ţărilor Baltice, vreau să vă spun că acolo îşi satisfac serviciul militar militarii din ţara respectivă. Exact ceea ce ar fi oportun şi pentru militarii noştri din Armata Naţională. Nu se va schimba altceva decât că se vor încadra într-un alt sistem de gestionare a sistemului de apărare şi securitate a ţării, cu salarii bune, cu apartamente, ceea ce oferă alte oportunităţi pentru militari. Noi nu vom avea aici în Republica Moldova unităţi militare sau intervenţii militare. Deci, rămâne exact aşa cum este republica Moldova, cu acel contingent de militari care există, numai că mai bine dotaţi, mai bine instruiţi, mai bine îmbrăcaţi şi mai bine plătiţi. Eu cred că acest lucru nu trebuie să ne sperie. Speranţa şi viitorul republicii Moldova totuna până la urmă ar trebui să se regăsească în acest sistem de apărare şi securitate care ne-ar oferi o şansă de a acoperire a acestui segment pe care la moment nu-l avem.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG