Linkuri accesibilitate

Cum era şi de aşteptat, oponenţii primarului general nu au ratat ocazia să-şi exprime nemulţumirea.


Primarul capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, a făcut astăzi un bilanț de activitate la șapte ani de când a preluat conducerea primăriei. Răspunzând unei întrebări a presei, Chirtoacă, care va împlini 36 de ani în august, a anunțat că vrea să candideze la anul la al treilea mandat, chiar dacă întocmai ca unchiul său, Mihai Ghimpu, a căzut în dizgrația guvernării.

Cu un an înainte de a-şi încheia al doilea mandat în fotoliul de primar al capitalei Dorin Chirtoacă a anunţat, la tradiţionalul său bilanţ anual, că va candida pentru această funcţie şi la alegerile locale din 2015. Edilul s-a arătat convins că în cel de-al treilea mandat va continua, împreună cu locuitorii, să dezvolte Chişinăul şi să-l transforme într-o capitală europeană, promisiune cu care a ajuns la şefia municipalităţii în 2007:

„În ultimii 7 ani câte ceva totuşi s-a schimbat. Aerul a devenit mai curat, nu miroase de la staţia de epurare. Apa a devenit mai bună, nu mai punem clor în apă, dar hipoclorit de sodiu, care este un dezinfectat corespunzător standardelor europene. Transportul cel puţin pe jumătate este nou şi corespunde standardelor europene. O serie de străzi şi artere s-au renovat. Accesul la apă şi canalizare în suburbie, în total, cred că în jur de 100 de mii de persoane au primit acces în ultimii 7 ani. Consider că putem afirma că după 7 ani municipiul Chişinău a intrat a intrat pe drumul cu sens unic care duce spre UE. Chișinăul va deveni o capitală europeană aşa cum ne-am propus. Doar că pentru aceasta este de muncit încă următorii 10-20 de ani şi de investit miliarde de euro.”

Făcând un bilanţ al reuşitelor penultimului an din cel de-al doilea mandat Dorin Chirtoacă a menţionat ridicarea monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste din Scuarul Gării Feroviare, lucrările de amenajare a primei străzi pietonale, care se vor încheia în cel mult două luni, asamblarea a 20 de troleibuze, curăţarea râului Bâc şi multe altele. Edilul a vorbit însă şi despre problemele care rămân nesoluţionate:
Protestul socialiştilor împotriva primarului Dorin Chirtoacă
Protestul socialiştilor împotriva primarului Dorin Chirtoacă
„Şi problemele de patrimoniu, şi problemele de corupţie, şi problemele cu construcţii, parte legată de animalele fără adăpost. Mai sunt multe altele: comerţul neautorizat, panourile, gheretele, mașinile parcate aiurea. Toate acestea creează un con de umbră pentru municipalitate.”

Expertul de la Institutul de cercetare şi analiză politică „Politicon”, Ion Tabârţă, spune că Dorin Chirtoacă are şanse să ocupe pentru al treilea mandat funcţia de primar al Chişinăului, chiar dacă formaţiunea din care face parte, PL, a ajuns în dizgrația guvernării, aflat în opoziţie după ce a rămas în afara coaliţiei pro-europene. Susţinerea din partea foştilor parteneri de alianţă ar spori însă şansele liberalului Dorin Chirtoacă, spune Ion Tabârţă, făcând referinţă la recenta declaraţie a liderului PLDM Vlad Filat. Exprimându-şi nemulţumirea de felul cum sunt gestionate treburile capitalei Vlad Filat a declarat că partidul pe care îl conduce „nu îl va mai face pe Dorin Chirtoacă primar al capitalei”, amintind că la alegerile locale din 2011 PLDM şi-a retras candidatul la funcţia de primar în favoarea lui Chirtoacă. Expertul Ion Tăbârţă:

„Sigur că şansele vor scădea pentru Dorin Chirtoacă, dacă PLDM va înainta un candidat puternic, care s-ar plasa pe acelaşi segment cu Dorin Chirtoacă. Acest subiect ar putea fi unul de negocieri în cazul dacă va fi pusă problema reeditării alianţei din 2010, adică PLDM, PL şi PD vor fi nevoite din nou să formeze o alianţă. Ştim foarte bine care este atitudinea şi comportamentul liderului PL, Mihai Ghimpu, faţă de liderul PLDM, Vlad Filat. Acesta ar putea să fie un subiect de discuţii, de negocierii, în care fiecare din părţi să-şi concilieze din poziţii şi să ajungă la un acord. De fapt, foarte mult va depinde şi de actuala campanie electorală pentru parlamentarele din toamnă.”

Până la viitoarele alegeri locale edilul capitalei Dorin Chirtoacă a spus că are două obiective principale şi anume asigurarea standardelor europene în prestarea serviciilor pentru cetăţeni şi relansarea economică a capitalei.
Cum era şi de aşteptat, contestatarii primarului general nu au ratat ocazia să-şi exprime nemulţumirea. Zeci de simpatizanţi şi activişti ai Partidului Socialiştilor au protestat în faţa Teatrului Mihai Eminescu, unde primarul Chirtoacă şi-a prezentat raportul anual de activitate.

„Ruşine! Demisia Chirtoacă! Jos Chirtoacă!”

Amintim că liderul socialiştilor Igor Dodon, care a candidat din partea PCRM la funcţia de primar al capitalei în 2011, mai bine de un an încearcă fără succes să iniţieze un referendum privind demisia actualui edil al capitalei.
XS
SM
MD
LG