Linkuri accesibilitate

Declaraţiile preşedintelui Germaniei au stîrnit un val de critici.„A existat în trecut o reţinere bine motivată a germanilor, de a se implica în plan internaţional - în conformitate cu importanţa economică a Germaniei. Asta pot înţelege! Astăzi, Germania este o democraţie solidă şi un stat de drept sigur. Se situează de partea celor asupriţi. Se luptă pentru drepturile omului. Şi în această luptă pentru drepturile omului sau pentru supravieţuirea unor oameni nevinovaţi e nevoie, uneori, să punem mîna pe arme. Aşa cum avem o poliţie şi nu doar judecători, avem nevoie şi de forţe internaţionale care opresc infractori sau despoţi care acţionează într-un mod criminal contra propriului lor popor sau împotriva altor popoare. Atunci, cîteodată, este necesar să recurgem împreună cu alţii la ultimul mijloc prin care să contracarăm o agresiune. Din cauza asta, în ultimă instanţă, intervenţii prin mijloace militare nu pot fi excluse din start.”

Declaraţia aparţine preşedintelui federal, Joachim Gauck, şi a fost difuzată în cadrul unui interviu acordat postului naţional de radio Deutschlandfunk.

Nu poate fi vorba despre o „gesticulaţie germană de dominare”, a explicat şeful statului, ci, dimpotrivă, despre o implicare activă în cazul rezolvării unor conflicte.

Gauck a cerut deja în ianuarie, la Conferinţa pentru Securitate din München, o prezenţă şi implicare internaţională mai vizibilă a Germaniei. Atunci el a criticat politica externă a Germaniei, care ar da dovadă de o prea mare reţinere, preferînd să-şi închidă ochii.

Noua intervenţie a lui Gauck a stîrnit o amplă dezbatere. Partidul Stîngii (postcomunist - Die Linke) l-a calificat pe Gauck drept o persoană care se crede „comandant militar şi poliţist mondial”. „Drepturile omului nu pot fi impuse prin bombardamente”, a declarat Jan van Aken, expert pentru politică externă a Partidului Stîngii.

Preşedinta ecologiştilor, Simone Peter a calificat declaraţia lui Gauck drept „greşită”. Într-un interviu cu ziarul „Kölner Stadt-Anzeiger”, ea a spus că principiile politicii externe constau în încercarea de dezamorsare preventivă a conflictelor prin implicarea Naţiunilor Unite.

Şi social-democraţii - care participă la guvernare - l-au criticat acum pe Gauck – care, în 2010, a fost candidatul lor la funcţia de preşedinte. „Lumea este zguduită de numeroase conflicte. Germania dă dovadă de sensibilitate faţă de ele şi asta este corect”, a declarat expertul social-democrat pentru probleme externe, Rolf Mützenich pentru „Spiegel-online”. „Partenerii noştri europeni apreciază strategia noastră externă”, a adăugat aceaşi politician, respingînd sugestia preşedintelui privitoare la un angajament militar german mai pronunţat.

Ce l-a apucat pe Gauck?”, se-ntreabă iritat comentatorul ziarului „Norbayerischer Kurier”. Armata federală tocmai se retrage din Afganistan pentru că acolo prezenţa militară nu a avut succesul aşteptat. Gauck vrea acum o politică a intervenţiei. El se deplasează pe un teren minat, pierzînd şimţul realităţii.

Acolo unde e vorba despre vieţi omeneşti”, comentează „Die Tageszeitung” din Berlin, „declamaţiile nu au nici un rost. Pentru moment observatorul ar putea avea impresia că Gauck se află în ministerul de externe şi nu în palatul prezidenţial, Bellevue. Este un moment bun pentru a pricepe ce persoană potrivită este Frank-Walter Steinmeier ca ministru de externe şi ce alegere nepotrivită a fost Gauck pentru funcţia de preşedinte. Acum patru ani, predecesorul lui Gauck, Horst Köhler, a trebuit să demisioneze după ce a declanşat tirul criticilor în urma unor declaraţii privind necesitatea unor intervenţii militare pentru asigurarea circulaţiei mărfurilor. Gauck nu va demisiona atît de repede. Cei care l-au catapultat în funcţia pe care o deţine, în primul rînd social-democraţii, ar trebui să-i atragă rapid atenţia că o realegere va fi posibilă dacă încetează să se mai bage în politica externă, ţinînd cuvîntări fără temei”.

Critici şi mai aspre a formulat ziarul est-german „Volksstimme” din Magdeburg: „’Săbii transformate în pluguri’ fusese cîndva lozinca mişcării pacifiste. Germania unificată şi-a creat un renume ca mediator şi nu ca putere militară. Regretabil este faptul că Gauck s-a despărţit de pluguri şi doreşte acum să folosească sabia.”
XS
SM
MD
LG