Linkuri accesibilitate

Statele Unite și criza politico-militară din Irak


Zonele irakiene sub controlul milițiilor ISIS
Zonele irakiene sub controlul milițiilor ISIS

Administratia Obama ar fi deschisă la idea de a avea un dialog cu Teheranul, cel mai apropiat aliat al guvernului pro-șiit de la Bagdad.



Intre alte optiuni, Statele Unite au in vedere sa coopereze cu Iranul pentru rezolvarea actualei crize din Irak. Ce semnifica aceasta optiune pentru politica externa americana? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat John Kerry a spus luni ca administratia Obama este deschisa la idea de a avea un dialog cu Teheranul, cel mai apropiat aliat al guvernului pro-siit de la Bagdad, al premierului Nouri al-Maliki. Din 1979 incoace, de la revolutia islamica din acea tara, raporturile Statelor Unite cu Iranul au variat intre inexistente si reci. O sursa a administratiei a spus ca convorbiri ar putea avea loc saptamina aceasta, in paralel cu negocierile menite sa duca la rezolvarea problemei nucleare iraniene.

Ani de zile, Statele Unite au acuzat Teheranul ca se amesteca in treburile interne ale Irakului. In anii ocupatiei americane, Washingtonul a invinuit Iranul ca trimite luptatori si arme peste frontiera, impotriva fortelor americane si pentru a destabiliza. In cel mai recent raport al Departamentului de Stat se arata ca Iranul continua sa inarmeze si finanteze militii siite din Irak. Schimbarea de atitudine se produce acum pe fondul ingrijorarii generate de inaintarea fortelor miscarii Statul Islamic al Irakului si Siriei - ISIS, care ameninta regimul Maliki si poate antrena un razboi civil devastator. Fortele ISIS se afla nu departe de Bagdad.

Obama a gasit sprijin unde se astepta mai putin, unii deputati republicani sustinind ca e mai bine sa te aliezi cu Iranul decit sa dai Irakul pe miinile extremistilor. Senatorul republican Lindsey Graham a comparat chiar un eventual pact cu Iranul cu alianta cu Stalin pentru a-l infringe pe Hitler, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. El a mai adaugat ca Iranul poate ajuta pentru ca Bagdadul sa nu cada in miinile extremistilor, facind apel si la Turcia si arabi suniti sa dea o mina de ajutor.

Dar un alt senator republican, John McCain crede ca o alianta cu Iranul ar fi „o nebunie”. Argumentele sale sint ca o intelegere cu Iranul ar ridica tensiunile inter-etnice, ar impinge mai multi suniti catre ISIS, ar intari militiile siite si le-ar oferi legitimitate, ar mari dependenta guvernului irakian de Iran, ar aliena aliatii Americii si ar diminua si mai mult pespectivele reconcilierii nationale. In cea mai recenta declaratie, presedintele Obama a spus ca ajutorul oferit lui Maliki depinde de disponibilitatea acestuia de a promova reconcilierea si a oferi drepturi minoritatii sunite.

Administratia Obama impartaseste o parte din temerile senatorului McCain, spunind ca e gata sa stea de vorba cu Teheranul, daca acesta e dispus sa respecte suveranitatea Irakului si sa joace un rol constructiv si stabilizator.
XS
SM
MD
LG