Linkuri accesibilitate

Invazie rusească pe litoralul bulgăresc al Mării Negre


Suma investită de ruși în case și apartamente în Bulgaria depășește de zece ori totalul investițiilor directe ruse în industria și în agricultura bulgară.



Peste 300 000 de cetățeni ai Rusiei au cumpărat în ultimii 10 ani locuințe în Bulgaria. Suma investită de ruși în case și apartamente se apropie de 18 miliarde euro. Ea depășește de zece ori investițiile directe ruse în industria și în agricultura bulgară.

Nu se observă nicidecum scăderea cifrei afacerilor în ultimii ani. Din acest punct de vedere rușii conduc într-un mod detașat în fața britanicilor și irlandezilor. Preferințele financiare ale cumpărătorului mediu rus pentru un apartament de vacanța se situează între 45 000 și 60 000 de euro.

Interesul cumpărătorilor este concentrat cu precădere pe orașele de pe litoralul Mării negre și în stațiunile de munte. În ultimii ani a crescut numărul afacerilor în regiunile rurale, unde o casă cu 4-5 camere costă de regulă sub 10 000 de euro.

Sebastian Petrov, de la agenția imobiliară „BgLife”, consideră că la baza interesului cumpărătorilor ruși se află factori precum apropierea geografică, limba apropiată și prețurile de 2-3 ori mai mici fața de cele din Turcia, Grecia sau Croația. În Bulgaria rușii se simt mai liberi decât în propria lor patrie. Un alt avantaj este posibilitatea de a se plăti în numerar, evitând tranzacțiile bancare. Prin lege, funcționarilor de stat ruși le este interzisă achiziționarea de proprietăți în străinătate.

Numărul real al afacerilor realizate de ruși este cu 200 000 mai mare de cel oficial. Unii cumpărători ocolesc interdicția de a poseda apartamente în străinătate cumpărând 3-4 pe numele unor rude sau prieteni. În Bulgaria astfel de tranzacții sunt înregistrate sub forma unei singure cumpărături.

Se știe că o parte din investiții vin din spălarea de bani sau din fraude fiscale. În 2010, soția fostului primar al Moscovei, Lujkov, acuzat de delapidări, fraude și alte infracțiuni, a construit un complex de apartamente, care a și primit un premiu pentru realizări arhitecturale.

Un sondaj efectuat la Moscova situează Bulgaria în locul opt printre țările preferate, înaintea Serbiei, Germaniei și a Turciei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG