Linkuri accesibilitate

49 de militari ucraineni au fost ucişi după ce rebelii pro-ruși au doborît un avion militar de transport la Lugansk


Imagine suprinsă de o cameră de supraveghere postată pe You Tube care ar arăta momentul prăbușirii avionului de transport ucrainean după ce ar fi fost atacat de rebelii pro-ruși la Lugansk (lumina din stînga).

Rebelii au folosit artileria anti-aeriană şi mitralieree calibru mare.


Avionul a fost atacat când incerca sa aterizeze la aeroportul din Lugansk.

Aerportul se află sub controlul forţelor ucrainiene, dar rebelii controleaza aproape in totalitate orasul Lugansk.

Purtatoarea de cuvint a Departamentului de stat american Marie Harf a confirmat vineri ca Rusia îi sprijina cu armament greu pe separatistii din estul Ucrainei:

„Sîntem extrem de îngrijoraţi de noile eforturi rusesti de a–i sprijini pe separatişti. In ultimele trei zile un convoi cu trei tancuri T 64, mai multe lansatoare de rachete de tip BM21 sau Grad şi alte vehicule militare ruseşti au trecut granita din Rusia in Ucraina in apropierea localităţii ucrainiene Snijne. Acest lucru este inacceptabil.”

Marie Harf a mai spus şi ca există informatii potrivit cărora Rusia a masat lansatoare multiple de rachete in su- vestul Rusiei si ca aceste arme grele au fost de curind mutate de acolo. Potrivit inregistrărilor video, a spus purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, aceste lansatoare de rachete „sunt cele care au mers catre Lugansk”.

Tot vineri, secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen a afirmat că daca aceste informatii se confirmă, ele au fost deja confirmate de Washington, atunci avem de a face cu o escaladare serioasa a crizei.

Anterior, Kievul a acuzat Rusia ca a permis rebelilor să treaca tre tancuri si alte vehicule militare grele rusești peste granita cu Ucraina. Preşedintele Petro Proşenko a avut joi prima sa convorbire telefonică oficiala cu omologul sau de la Kremlin, spunindu-i ca situatia este inacceptabila.

Liderul separatiştilor din Doneţk Denis Puşilin a spus vineri la televiziunea de stat din Rusia că separatistii au dobindit trei tancuri care vor fi folosite pentru apărarea localității Donețk, dar că întrebarea de unde vin ele e nepotrivită.

Separatistii au anuntat sîmbătă că o persoană a fost ucisă într-un bombardament al aviației ucrainene asupra localităţii Horlivka.

Vineri, ministrul ucrainean de interne Arseni Avakov a anuntat ca armata ucrainiana a preluat controlul asupra localităţii Mariupol.

Situatia din regiune este greu de controlat, iar presedintele Rusiei Vladimir Putin a cerut ministerului rus de externe sa depună o plingere oficiala impotriva Ucrainei care ar fi trimis un autovehicul blindat pe teritoriul rusesc, in apropiere de granita de la Lugansk. Grănicerii rusi sunt citati de agentiile ruse de ştiri cu declaratia ca autovehicolul ar fi pătruns 150 de metri în teritoriul rusesc.

XS
SM
MD
LG