Linkuri accesibilitate

Impas politico-militar în Irak


Un militant al organizației Statul Islamic al Irakului și Levantului la un punct de control în regiunea de nord irakiană

Iranul este foarte îngrijorat de perspectiva unui stat sunit ostil în vestul Irakului și în estul Siriei.Situatia din Irak se inrautateste pe zi ce trece? Exista vreo cale de depasire a impasului? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Irakul pare sa se dezmembreze. Kurzii au preluat orasul Kirkuk, de la nord, zona bogata in petrol, care este considerat capitala Kurdistanului irakian. Militanti sunni din gruparea ISIS inainteaza si ameninta ca vor cuceri Bagdadul si centre șiite de la sud. Dominatia guvernului irakian asupra teritoriilor predominant sunite din centrul si nordul tarii este pe cale sa se prabuseasca si odata cu ea si capacitatea siitilor, care au fost lasati la putere in urma ocupatiei americane, de a exercita control asupra tarii. In conditiile in care fortele armate irakiene au parasit zonele in care erau atacate de insurgenti, controlul guvernamental pare compromis.

Observatori politici apreciaza ca o interventie straina poate porni mai curind de la Iran, decit din Occident, in conditiile in care dupa 2003, Teheranul a devenit puterea regionala cea mai influenta si are interesul sa sprijine regimul siit. Iranul este foarte ingrijorat de perspectiva unui stat sunit ostil in vestul Irakului si in estul Siriei.

Siitii irakieni pot recurge din nou la militii, cum au fost cele raspunzatoare de masacrarea sunitilor la Bagdad in 2005 si 2006. Pierderea Bagdadului nu este data uitarii de puterile sunite din regiune, intre care Arabia Saudita.

Din perspectiva americana, lucrurile sint complicate. Administratia Obama sustine ca toate optiunile sint avute in vedere, in afara trimiterii de forte terestre. Intre optiuni s-ar putea numara si atacuri aeriene, dar unii experti avertizeaza ca daca asa s-ar proceda, Statele Unite ar interveni in ceea ce acum a devenit practic un razboi civil. Lideri militari arata ca cel putin anumite pozitii strategice ale gruparii ISIS, care este activa in Siria si in Irak vor trebui atacate, pentru ca aceasta miscare - al carui obiectiv este crearea unui califat Islamic in regiune - este extrem de violenta si periculoasa.

In conditiile in care ISIS si-a anuntat intentia de a ataca Bagdadul, Statele Unite iau in considerare optiunea de a evacua ambasada americana, care este cea mai mare reprezentanta diplomatica a Americii din lume. Adversarii politicii ai administratiei il acuza pe presedintele Obama ca a retras precipitat trupele americane in 2011 deschizind calea pentru ce se intimpla acum sau ca cel putin ca nu a luat act de ceea ce parea evident si se intimpla acum - dezintegrarea Irakului. In ce masura actuala ofensiva putea fi anticipata nu este inca clar. Ce este clar insa e ca Irakul este acum in pericol.
XS
SM
MD
LG