Linkuri accesibilitate

Gînduri ale chișinăuienilor la ora apropierii de Uniunea Europeană.Europa Libera a încercat să afle de la oamenii de pe stradă din capitala Moldovei pe ce ar cheltui ei, prioritar banii europeni promisi de presedintele Comisiei Europene.

- „Eu le spun europenilor, la noi, ţara Moldovei a îmbătrânit. Şi de acum trebuie de gândit cum să fie folosiţi banii aceştia ca oamenii să poată supravieţui. În bunăstarea poporului trebuie de investit, concret, în domeniul sănătăţii omului.”

- „Depinde în ce buzunare vor nimeri, aşa e. Că banii nu sunt repartizaţi concret.”

Europa Liberă: Dar în ce domenii se cer investiţii, ca să fie schimbări în favoarea oamenilor?

- „Trebuie de mărit salariul, de mărit pensia.”

Europa Liberă: Aveţi încredere că banii vor fi folosiţi după cum trebuie?

- „Nu.”

Europa Liberă: De ce aveţi această impresie?

- „Pentru că se vede deschis, corupţia este dezvoltată la noi în republică.”

- „În primul rând să se investească în sănătate şi apoi în învăţământ. Să doteze spitalele cu utilaje, echipamente moderne.”

- „Aceşti bani ar trebui să fie investiţi, ştiţi unde, la casa de bătrâni, pentru copii orfani de prin şcolile internat, pentru ajutoare, la grădiniţa de copii, iată aici să ajungă cele 50 de milioane.”

- „Trebuie să fie folosiţi pentru efectuarea anumitor reforme, în domeniul justiţiei, în primul şi în primul rând. După asta trebuie să fie alocaţi în aşa domenii ca să simtă cetăţeanul de rând.”

Europa Liberă: Să vadă schimbările?

- „Schimbări reale să fie, palpabile. Ca să simtă fiecare cetăţean de rând, nu numai acei de la oraş, dar şi cei din sate.”

Europa Liberă: În ce domenii aşteaptă oamenii schimbări?

- „Ar trebui să ridice salariul. Statul să aibă grijă şi să aibă în vedere oamenii, unde lucrează şi cât primesc. Aş vrea ca şi copiii să primească o educaţie de calitate, ca să poată ieşi în lume.”

- „În justiţie şi drepturi, ca să poată omul să se realizeze şi să fie în acelaşi timp apărat, să aibă o siguranţă în ţară. Investiţii trebuie în ceea ce predomină la noi, vorbim de agricultură, ceea ce ne permite pământul. Trebuie să investim în ceea ce avem şi putem dezvolta.”

- „Dacă ne sunt alocaţi bani atunci ar fi logic să fie investiţi într-o abordare adecvată a problemelor.”

Europa Liberă: În ce domenii?

- „În construcţia drumurilor, asistenţă socială. Până la urmă, avem o problemă cu crearea locurilor de muncă, deci sunt fonduri destule pentru a rezolva mai multe probleme, asigurarea cu locuri de muncă a tinerilor specialişti, ca respectiv să ne apropiem de nivelul european. În plus, suntem o ţară coruptă, despre asta se vorbeşte în fiecare zi, la fiecare post de radio, de televiziune. Ne confruntăm şi noi ca cetăţeni în fiecare zi cu acest fenomen, respectiv banii aceştia riscă să fie furaţi, până a ajunge să fie folosiţi.”

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG