Linkuri accesibilitate

Moldova și Comunitatea de State Independente


La summitul CIS de la Chișinău în 2009
La summitul CIS de la Chișinău în 2009

Victor Chirilă: „nu este acum momentul să tensionăm lucrurile acasă şi în regiune, mai ales că participarea R. Moldova la CSI nu ne-a împiedicat să parafăm Acordul de Asociere şi nu ne va împiedica să-l semnăm la sfârşitul acestei luni”.



Liberalii din Moldova n-au reusit astazi sa avanseze nici macar pe agenda de dezbateri proiectul lor prin care cer iesirea Moldovei din Comunitatea Statelor Independente. Dintre tarile din fosta URSS numai Georgia a iesit din CSI, in 2008, dupa războiul ruso-georgian, iar liderii de la Kiev spun ca iau in considerare aceasta opţiune.

Proiectul de lege înregistrat de liberali în Parlament acum câteva săptămâni nu a ajuns nici astăzi pe agenda de dezbateri, fiind respins de majoritari.
Regretabil, spune deputatul Valeriu Munteanu, care este autorul propunerii: „Urmând exemplu Ucrainei, este evident că trebuie să facem asta. Pentru că Letonia, Lituania şi Estonia nici nu au intrat, Georgia a ieşit în 2008, Ucraina a început procesul acum. Şi rămânem numai noi, fără Belarus şi ţările asiatice, care nu pot fi fireşte comparate cu Moldova. Riscăm, ca şi în povestea cu ieşirea din URSS, să rămânem codaşi şi să rămânem în proiectele imperiale ale Rusiei până la ultima picătură de sânge. Moscova aruncă cu „bombe” peste noi, iar când vrea nu ne cumpără mărfurile. Iar această rămânere a noastră pe două scaune poate să ne frângă gâtul în momentul în care vom cădea între aceste două scaune.”

Pe de altă parte, coaliţia guvernamentală crede astfel de acţiuni n-ar face decât să atragă ostilitatea Moscovei, iar Moldova ar trebui să rămână în organizaţie măcar şi pentru faptul că ar fi o platformă bună de discuţie cu statele pe ale căror pieţe continuă să mizeze.
Valeriu Chiveri
Valeriu Chiveri
Ministrul adjunct al afacerilor externe Valeriu Chiveri spune: „Avem interese economice în această zonă. Ar fi păcat să pierdem piaţa pe care parţial déjà am pierdut-o în relaţiile cu unele ţări. Deci, asta e deocamdată unica posibilitate ca să menţinem această piaţă foarte importantă pentru noi, atât timp cât nu am reuşit să deschidem alte pieţe. S-ar putea să le pierdem şi aşa, dar ar fi bine să fie mai treptat. Toată lumea luptă pentru piaţă din Rusia, că e o piaţă enormă. De ce să-I dăm cu piciorul?”
Victor Chirilă
Victor Chirilă
Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică externă de la Chişinău, crede şi el inoportună o eventuală ieşire, acum, a Republicii Moldova din CSI: „Ca şi mulţi alţii, am păreri critice faţă de CSI, dar cred că nu este acum momentul să tensionăm acum lucrurile acasă şi în regiune prin astfel de acţiuni. Nu cred că ar fi o decizie oportună. Mai ales că participarea R. Moldova la CSI nu ne-a împiedicat să parafăm Acordul de Asociere şi nu ne va împiedica să-l semnăm la sfârşitul acestei luni. În plus, Acordul de Liber Schimb pe care îl avem cu CSI este în interesele R. Moldova. Deocamdată ar trebui să lăsăm lucrurile aşa cum sunt şi să ne căutăm de treabă aici acasă, în mod serios.”

Liberalii cred că rezervele autorităţilor faţă de propunerea lor sunt motivate inclusiv de contextul politic. Nimeni n-ar vrea să-şi ostilizeze o parte din electorat în ajun de campanie. Dar lucrurile ar putea să schimbe după alegeri, mai cred liberalii, care promit să nu renunţe la această idee până atunci. PL-ul mai spune că s-a gândit şi la impactul economic al propunerii. Relaţiile comerciale nu ar trebui să fie afectate, pentru că într-un an, cât durează de la anunţarea intenţiei şi ieşirea efectivă, Moldova ar putea negocia scutirile tarifare din acordul actual de liber schimb cu CSI cu fiecare stat membru al organizaţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG