Linkuri accesibilitate

Jose Manuel Barroso: „Uniunea Europeană nu impune nimic Moldovei”


Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și premierul Moldovei Iurie Leancă, Ckișinău, 12.06.2014.
Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și premierul Moldovei Iurie Leancă, Ckișinău, 12.06.2014.

Președintele CE Jose Manuel Barroso a semnat cu premierul moldovean Iurie Leancă acorduri pentru asistență europeană de zeci de milioane de euro destinată reformelor din Moldova.


„Uniunea Europeană nu impune nimic Moldovei”, a spus la Chișinău șeful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, răspunzând la o conferință de presă unei întrebări din partea Europei Libere despre impactul separatismului transnistrean și al rezervelor găgăuzilor față de integrarea europeană a țării.

„Alegerea a dumneavoastră, nu a noastră”, a spus Barroso, insistând că integrarea europeană trebuie discutată în societatea moldoveană.

„Sper ca beneficiile acestor înțelegeri (cu EU) să fie conștientizate și de locuitorii din regiunea transnistreană și găgăuză”, a mai spus Barroso.

Șeful Comisiei Europene i-a îndemnat moldovenii să facă un efort comun în privința reformelor, spunând că ele slujesc interesului național, fiind deasupra intereselor de partid.

Vorbind aceeași conferință de presă comună cu premierul Iurie Leancă, Barroso a spus că reformele făcute deja de Moldova în vederea liberalizării vizelor arată că un asemenea efort unitar, național, este posibil.

El a mai spus între altele că reformele trebuie să continue pentru că ele sunt în interesul tuturor moldovenilor, care vor să trăiască în prosperitate și pace, asemeni cetățenilor Uniunea Europeană.

Jose Manuel Barroso a mai declarat că Acordul de Liber-Schimb ce urmează să fie semnat de Moldova cu Uniunea Europeană nu este important împotriva Rusiei:

„Dacă Moldova și Rusia vor să aibă liber-schimb între ele, noi nu avem nimic împotrivă. (...) Noi avem tot respectul pentru Rusia, am discutat aceste chestiuni cu ei. Regretăm evenimentele din Ucraina, pentru că viziunea noastră pe termen lung este o zonă de comerț liber de la Lisabona până la Vladivostok.”

Barroso și-a exprimat speranța sinceră că nu vor fi represalii rusești la adresa Moldovei după ce Chișinăul va semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană în 27 iunie.

Șeful executivului european a subliniat că atât Bruxelles-ul cât și Chișinăul vor discuta în continuare cu Moscova pentru a-i demonstra că integrarea europeană a Moldovei este și în interesul ei.

Reamintim că președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a semnat la Chișinău cu premierul Iurie Leancă acorduri pentru asistență europeană de zeci de milioane de euro destinată reformelor din Moldova.

„Vom oferi 21 de milioane de euro pentru implementarea Acordului de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, mai multe milioane de euro vor veni pentru sprijinirea sectorului energetic, iar pentru dezvoltarea regiunilor rurale – încă 14 milioane de euro”, a afirmat Barroso.

Președintele Comisiei Europene face la sfârșit de mandat o vizită în trei state ale Parteneriatului Estic. După Moldova, va vizita Georgia și Azerbaidjanul. Moldova și Georgia urmează să semneze la 27 iunie acorduri de asociere la Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG