Linkuri accesibilitate

„Un adevarat cutremur in politica americană” - înfringerea republicanului Eric Cantor în scrutinul preliminar al partidului său


De ce este această înfrîngere atît de importantă?


Eric Cantor este inca pentru o luna liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, numarul doi in aceasta importanta institutie a Congresului.

El avea puterea si a folosit-o de a influenta aspect majore ale politicii americane, interne si externe.

Un politician extrem de puternic, considerat favorit sa-l inlocuiasca pe actualul presedinte al Camerei. Si in ciuda tuturor acestor argumente, Eric Cantor a fost infrint marti, in circumscriptia sa electorala din statul Virginia de un necunoscut profesor de economie, de la un colegiu de linga Richmond.

Cum a fost posibil?

Raspunsul la aceasta intrebare poate sa influenteze analiza consecintelor si caracterizarea. Nu este prima data in istoria recenta cind un lider din Congres pierde alegeri.

S-a mai intimplat cu un fost presedinte al Camerei, Thomas Foley, si un lider din Senat, Tom Daschle, ambii democrati, au pierdut in fata unor republicani, nu a unui coleg de partid, in preliminarii, asa cum s-a intimplat cu Cantor.

Din aceste exemple rezulta o posibila explicatie: toate aceste exemple sint de politicieni, alesi la nivel local, ajunsi la conducere in Congres, cu foarte putin timp la dispozitie sa se mai ocupe de cei care i-au ales.

Si odata vazindu-se neglijati, alegatorii sanctioneaza politicianul, indiferent cit de celebru si influent ar fi ajuns acesta la Washington.

Un alt factor este sentimentul public fata de guvernul federal si mai ales forul legislativ. In anii in care cota de incredere a populatiei in policieni atinge cote extrem de scazute, liderii devin vulnerabili.

Un alt indiciu deriva din chiar uimirea cu care echipa lui Cantor a primit rezultatul. Este evident ca nu se asteptau la asa ceva si asta spune ca nu erau prea bine conectati la sentimentul public.

Armata de consultanti si banii numerosi, investiti de echipa lui Cantor in campanie nu au putut compensa acesti factori.

Oponentul sau, sprijinit de miscarea Tea Party, David Brat a reusit cu mijloace putine sa profite de impresia cercurilor ultra-conservatoare ca Eric Cantor ar fi prea dispus sa faca compromisuri, prea inclinat sa colaboreze cu administratia Obama.

Daca presedintele Obama ar fi intrebat, probabil ca nu l-ar considera pe Eric Cantor un aliat politic, dar in extrem de polarizatul partid Republican, notiunea de compromis poate include orice imprejurare in care conlucrezi cu administratia Obama.

O chestiune anume a focalizat atentia miscarii Tea Party si anume preconizata lege vizind reformarea sistemului de imigratie. Ultra-conservatorii se opun. Democratii si-ar dori o forma de amnistiere a ilegalilor, care traiesc si muncesc in America de un timp.

Cantor se opune amnistiei, dar s-a pronuntat pentru drepturi acordate copiilor imigrantilor ilegali, pentru ca acestia sa nu fie privati de statut si drepturi, intre care si cel la educatie. Pornind de la aceasta pozitie David Brat l-a facut pe Eric Cantor sa piarda sprijin la drepta partidului.

Ori in alegerile preliminare din Statele Unite, in ambele partide, extremele sint mai prezente pe fondul unui mare absenteism.

De aceea alegatorii Tea Party au un cuvint mai greu de spus in preliminariile republicane decit in alegerile generale.

Si cind voteaza doar circa 64 de mii de persoane, doar 12% din alegatori, sansa unui grup de influenta de a avea impact creste. Expertii prevad ca odata cu infringerea lui Cantor, legislatia privind imigratia va fi abandonata, in actuala sesiune cel putin.

O concluzie poate pripita, date fiind circumstantele, dar asa functioneaza politica, bazata mai mult pe perceptii superficiale decit pe realitati.

XS
SM
MD
LG