Linkuri accesibilitate

Barroso: Acordul de Asociere cu UE va aduce beneficii atât Moldovei, cât şi ţărilor vecine şi Rusiei (Adevărul)


Basarabia: o mică Ucraină de Est? (Ziarul de Gardă)


Alina Ţurcanu publică în „Adevărul” un interviu cu Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Comisiei Europene, care se află într-o vizită la Chişinău. Oficialul a declarat că Acordul de Asociere cu UE va aduce beneficii atât Moldovei, cât şi ţărilor vecine şi Rusiei. Jose Manuel Barroso vorbeşte despre importanţa reformelor şi spulberă miturile negative legate de asocierea la UE, promovate de unele forţe interne. „Cred că o agendă a reformelor europene e cea mai bună soluție pentru ca Moldova să-și consolideze democrația, să-și protejeze independența și să-și garanteze prosperitatea pe termen lung”, a declarat preşedintele Comisiei Europene. „Acordul reprezintă un punct de reper în relația noastră de cooperare şi va întări parcursul european ales de Moldova. E punctul culminant al unui proiect început acum cinci ani, prin politica Parteneriatului Estic”, a mai punctat oficialul european.

„Basarabia: o mică Ucraină de Est?”, este titlul editorialului publicat de Petru Grozavu în „Ziarul de Gardă”. „Moscova își arată colții din nou. Nu mușcă încă, dar nici nu ascunde faptul că ar putea să ne muște. Și cu cât mai aproape de 27 iunie, cu atât riscurile sunt mai mari”, notează autorul. Petru Grozavu mai scrie că separarea Transnistriei nu a fost și nu e în interesul Rusiei. „Transnistria e o carte de joc cu care Chișinăul nu mai poate fi șantajat. Pentu Rusia contează acum Comratul, Taraclia, Bălți, deci Basarabia. Aici planifică Rusia să dea lupta pentru R. Moldova. Și această luptă a și început...”, susţine editorialistul.

În editorialul său publicat pe pagina web a „Ziarului Naţional” Victor Ciobanu scrie că din 2009 „betonul comuniștilor a început să se fisureze”. „Plecările mai multor fruntași, câte unul sau în grup, au condus mai întâi la pierderea puterii și trecerea în opoziție. Care a provocat la rândul său o altă serie de plecări. Dar chiar și aflarea în opoziție părea să nu afecteze ratingul acestui partid, ceea ce era într-un fel paradoxal. Conform diferitor sondaje, comuniștii acumulau același rezultat ca și cele trei partide democratice împreună. Totuși, cantitatea trebuia să treacă și în calitate. Și ultimul scandal din PCRM e dovada. De data aceasta procesul ar putea deveni ireversibil”, notează autorul.

Portalul „Unimedia” face trimitere la o postare a fostului premier Ion Sturza pe reţeaua de socializare Facebook în care declară că revenirea PCRM la putere nu este o alternativă serioasă pentru actuala guvernare. „Cineva încearcă să ne convingă că revenirea comuniștilor la putere nu ar fi un dezastru. Acei cineva nu mai sunt siguri că pe cale democratică (în alegeri) pot păstra controlul asupra țării (business, justiție, presă etc.). Ei încep să-și plaseze „ouăle” (banii, influența) în diferite partide, mai la stânga. Perfect, doar că memoria colectivă a moldovenilor păstrează sentimente extrem de controversate față de regimul autoritar care a izolat țara în plan extern, a promovat oligarhia, a subjugat justiția și a îngrădit drastic drepturile omului”, menționează Ion Sturza.

Victor Moşneag scrie în „Ziarul de Gardă” că, anual, instanţele de judecată examinează zeci de dosare prin care foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne solicită să fie restabiliți în funcție, după ce au fost concediați. Potrivit autorului,deși există multe cazuri când foștii angajați ai MAI pierd procesele, și odată cu ele dreptul de a fi restabiliți, există numeroase situații în care aceștia revinîn vechilecfuncţii, primind și salariul pentru perioada în care nu și-au putut exercita meseria. Totuşi, precizează jurnalistul, sunt şi cazuri când demişii revin în funcţie fără a apela la instanţele de judecată.

Victor Moşneag anunţă în „Ziarul de Gardă” că membrii Comisiei Naționale de Integritate se pregătesc să depună o scrisoare în adresa președintelui Parlamentului R. Moldova, Igor Corman, și a tuturor președinților fracțiunilor parlamentare, prin care reclamă acțiunile pe care le consideră ilegale ale președintelui instituției, Anatolie Donciu. Aceștia solicită intervenția deputaților pentru „a lua act de neglijența, abuzurile de putere și multiplele încălcări de lege” admise de către şeful instituției. „Vreau să cred că nu este un element politic”, a declarat Anatolie Donciu pentru „Ziarul de Gardă”.

XS
SM
MD
LG