Linkuri accesibilitate

Bucuria prostească a săracului


E un soi de invidie care pluteşte în aer şi care e greu de găsit pe alte meridiane.

A trecut puţin timp după atacul armat asupra unor lucrători bancari, atac soldat cu un mort şi cu furtul unei sume mari de bani. Şi iată că un nou episod sîngeros are loc în capitala Moldovei. E omorîtă de această dată o doamnă care luase o sumă mare de bani într-o casă de schimb valutar. Western-ul moldovenesc ia proporţii îngrijorătoare. Aici se ucide pentru bani ca pretutindeni.

Dar şi mai mult m-a îngrijorat atitudinea unui amic naiv care mi-a spus următoarele: „Apoi să-şi facă griji cei bogaţi, cei care au de-a face cu bani mulţi. Da eu de ce să mă tem dacă nu am aşa sume? Aşa că mă doare-n cot!”

Ideea amicului era simplă ca ecuaţiile elementare: n-am bani şi dorm liniştit! Ei bine, e o mare greşeală asta, o greşeală care poate avea consecinţe la fel de grave ca şi alea sus-pomenite.

Chestia e că Republica Moldova e deocamdată cea mai săracă ţară din Europa. De aceea, aici există nu doar probabilitatea de a fi ucis pentru mii de euro, ci şi pentru cîteva sute banale de lei. Asemenea cazuri au avut deja loc în cîteva sate uitate. Nişte indivizi debusolaţi au omorît deja oameni pentru sume insignifiante.

Ai în buzunar o mie de lei atunci cînd te plimbi prin oraş? Fii vigilent, căci un dezaxat te poate oricînd omorî pentru această mie de lei. Cineva ar putea să zică că îngroş culorile, că exagerez. Poate, dar nu foarte tare. În spaţiul acesta ciudat-miraculos se mişcă suficienţi indivizi cruzi şi debusolaţi.

Unde mai pui că şi invidia aici a luat forme monstruoase. E un soi de invidie care pluteşte în aer şi care e greu de găsit pe alte meridiane. Dar despre invidie o să vorbesc mai mult mâine…

XS
SM
MD
LG