Linkuri accesibilitate

Mai multe secţii de votare pentru Daspora la alegerile din toamnă


Secţia de vot de la Ambasada Moldovei la Bucureşti, 29 iulie 2009
Secţia de vot de la Ambasada Moldovei la Bucureşti, 29 iulie 2009

„Considerăm că va fi un scrutin de o importanţă capitală pentru viitorul Republicii Moldova.



Autoritățile electorale au început pregătirile tehnice pentru organizarea alegerilor parlamentare de pe 30 noiembrie, inclusiv la birourile de vot din străinătate. Comisia Electorală Centrală a propus și obținut deja finanțare de la Parlament să mărească anul acesta numărul birourilor din străinătate până la 100, față de 75 în 2010. Alla Ceapai s-a interesat dacă se au în vedere și alte schimbări.

Pentru a evita situaţia de la alegerile parlamentare anticipate din 2010 când reprezentanţii diasporei s-au confruntat cu mai multe dificultăţi pentru a-şi realiza dreptul la vot, CEC şi-a propus, în primul rând, să deschidă mai multe birouri de votare în străinătate. În bugetul pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare din toamnă sunt prevăzute cheltuieli pentru 100 de birouri de votare în afara ţării, însă numărul exact al birourilor şi unde vor fi deschise urmează a fi stabilit, spune secretarul CEC Andrei Volentir:

„Guvernul în cooperare cu CEC, Biroul pentru Relaţii cu Diaspora şi Ministerul de Externe urmează să estimeze numărul alegătorilor. În funcţie de numărul de alegători care va fi estimat şi de zonele geografice unde locuiesc compact concetăţenii noştri, Guvernul va decide unde şi câte secţii de votare să deschidă.”

Amintim că la scrutinul din 2010 diaspora a participat într-un număr record. 65 de mii de cetăţeni moldoveni au votat în afara ţării, de patru ori mai mulţi faţă de parlamentarele din 2009. Şi asta în condiţiile în care mulţi dintre ei au stat ore în şir la coadă, unora nu le-au ajuns buletine de vot, fiind nevoiţi să voteze pe foi tip ulterior anulate, iar o parte nici nu au putut ajunge la birourile de votare care erau amplasate la distanţe mari de oraşele în care s-a stabilit cu traiul. Pentru a nu se mai ajunge la asemenea situaţii, CEC îndeamnă reprezentanţele diplomatice moldoveneşti din străinătate să estimeze cu maximă exactitate numărul potenţialilor votanţi, astfel încât în străinătate să ajungă număr suficient de buletine de vot. La rândul lor, reprezentanţii diasporei sunt îndemnaţi să se înregistreze prealabil zilei votării utilizând o aplicaţie electronică de pe pagina web alegator.md. Din nou Andrei Volentir:

„Această aplicaţie are ca scop să estimeze numărul alegătorilor care au de gând să participe la scrutin. Trebuie să menţionez că dacă din varii motive un alegător nu se va înregistra în prealabil asta nu înseamnă că el nu va putea participa la votare. Totodată, această înregistrare prealabilă îl va ajuta pe alegător şi în sensul că îi va spori şansele de a avea o secţie de votare cât mai aproape de casa lui şi în plus va permite asigurarea suficientă a secţiei cu buletine de vot.”

Andrei Volentir spune că înregistrarea electronică a cetăţenilor moldoveni plecaţi peste hotare, dar şi registrul de stat al alegătorului care va fi utilizat începând cu acest scrutin, va face posibilă şi evitarea fraudelor electorale:

„Prin intermediul aplicaţiei noi urmărim scopul ca să înregistrăm alegătorul doar într-o singură listă, acolo unde se află el fizic. Astfel noi vom controla unicitatea participării la vot şi vom face imposibilă participarea dublă la votare a aceluiaşi alegător. Pentru că aflat, de exemplu, în Germania, alegătorul figurează şi în lista electorală de la locul de domiciliu din Republica Moldova, ceea ce înseamnă că acelaşi alegător figurează de două ori în listele electorale, ceea ce este interzis de codul electoral. Astfel, prin aceste instrument noi urmărim curăţirea listelor electorale. Noi mergem în întâmpinarea alegătorului prin a-l ajuta să se înscrie în lista electorală în ţara unde este stabilit cu traiul şi în paralel să-l radiem radiem temporar din lista electorală din ţara de baştină.”

Vestea tristă pentru reprezentanţii diasporei este că nici la acest scrutin nu vor putea vota prin corespondenţă. Pledoaria pentru votul electronic, care ar putea asigura o participare mai largă la scrutin, a fost semnalată în repetate rânduri, cel mai recent la o reuniune a diasporei cu autorităţile moldovene ce s-a desfăşurat în Italia, oraşul Florenţa, în urmă cu un an. Andrei Volentir îşi exprimă speranţa că la scrutinul din 2018 va fi posibilă introducerea votului electronic.

Resemnaţi oarecum cu ideea că nici la aceste alegeri nu îşi vor putea exprima opţiunea prin vot electronic, reprezentanţii diasporei spun că oricum nu renunta la ocazia de a vota viitorul parlament. Dorin Duşciac, care este stabilit de mai mulţi ani la Paris spune că diaspora este foarte interesată să participe la scrutinul din acest an, întrucât competiţia se va da nu atât între partide, cât pentru cursul de dezvoltare externă a Moldovei:

„Considerăm că va fi un scrutin de o importanţă capitală pentru viitorul Republicii Moldova. Bineînţeles că suntem cu toţii în aşteptarea acestor alegeri ca să răspundem prezent la apelul care este formulat mai ales de către forţele care doresc o mişcare în continuare de apropiere de UE.”

Chiar dacă nu a fost dat startul oficial pentru campania electorală experţii observă că politicienii de la guvernare au început tot mai mult să „curteze” diaspora, mai cu seamă cea din Vest, înţelegând că aceasta constituie un factor electoral capabil să influenţeze raportul de forţe în ţară, înclinând balanţa în favoarea promotorilor euro-integrării. Cu titlu de exemplu elocvent, experţii invocă recenta întâlnire cu diaspora din Italia a spicherului, dar şi apelul Guvernului Leancă prin care cetăţenii moldoveni din străinătate sunt îndemnaţi să susţină integrarea europeană a Republicii Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG