Linkuri accesibilitate

Irakul sub presiunea radicalilor suniți și Al Qaida


La Mosul în Irak
La Mosul în Irak

Faptul că Mosul a fost ocupat, chiar dacă nu va dura mult, este de natura să ilustreze slabiciunea guvernului central.



Guvernul irakian a pierdut controlul asupra celui de-al treilea mare oras din tara, Mosul. Ce semnifica acest fapt? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este o infringere majora pentru premierul Nouri al-Maliki mai ales pentru ca cei care au preluat localitatea sint insurgentii ISIS, sprijiniti de Al Qaida. Spre deosebire de localitatile Fallujah si Ramadi, care s-au aflat de la bun inceput in epicentrul conflictului si care au o majoritate suni, Mosul este un oras mixt in care traiesc arabi suniti si siiti precum si kurzi, crestini si turkmeni. Mosul este capitala provinciei Nineveh, care la vest se invecineaza cu Siria.

Mai ales in ultima vreme, suniti si elemente Al Qaida, care lupta in Siria s-au infiltrat peste frontiera in Irak. Cea mai mare parte a provinciei este desert nelocuit. Orasele mai mici au cazut periodic in miinile insurgentilor. Dar Mosul a fost o prioritate a guvernului pentru ca este un centru comercial si de transport. Faptul ca acum localitatea a fost ocupata, chiar daca asta nu va dura mult este de natura sa ilustreze slabiciunea guvernului central si sa impinga mai multi tineri catre fortele rebele.
Civilii părăsesc orașul Mosul ocupat de militanți radicali Al Qaida
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00


Maliki a reactionat impunind restrictii de circulatie la Bagdad si în alte localitati si a cerut inarmarea cetatenilor. Liderul parlamentului a explicat ca fortele care aparau orasul si-au abadonat pozitiile, ceea ce a facilitat inaintarea fortelor ISIS – Statul Islamic al Irakului si Levantului. ISIS este o grupare militana activa in Siria si in Irak, creata la inceputul razboiului din Irak si care in 2004 si-a declarat sprijinul pentru Al Qaida.

Statele Unite au cheltuit circa 14 de miliarde de dolari pentru pregatirea si inarmarea fortelor de securitate irakiene. Cind armata americana a parasit Irakul in 2011, pentru ca Maliki a refuzat sa semneze un acord care ar fi prelungit prezenta, politicieni din Statele Unite si lideri militari au spus ca Irakul este pregatit se se apere si sa asigure siguranta publica si ca semintele reconcilierii dau roade. Dar in multe locuri, aceasta supozitie s-a dovedit o iluzie, in special pentru ca Maliki si aliatii sai siiti s-au intors impotriva sunitilor.

Pe ansamblul Irakului, politica este inca difinita pe criterii etnice, iar numarul victimelor din rindurile fortelor irakiene si populatiei civile a ajuns la nivelele din 2007-2008. La inceputul razboiului, Mosul era dat de exemplu si considerat un model de coexistenta si dezvoltare. Acum, Irakul inca nu controleaza frontiera cu Siria si nu controleaza Mosul.

Daca fortele ISIS mentin controlul asupra orasului un timp, ele pot ataca orase de la sud, mai aproape de Bagdad si organiza atentate sinucigase, care pot antrena un conflict mai larg. Apelul lui Maliki la inarmarea civililor inseamna ca incearca sa foloseasca militii siite, pentru a recistiga controlul.
XS
SM
MD
LG