Linkuri accesibilitate

Relațiile moldo-ruse (Adevărul)


„Himera preţului corect al unui imobil” (Economist).



Cotidianul „Adevărul” publică mai multe articole la tema relaţiei moldo-ruse. „Pe ultima sută de metri, Chişinăul încearcă să convingă Moscova că semnarea Acordului de Asociere cu UE nu va afecta relaţiile moldo-ruse. Experţii spun că ar trebui să ne aşteptăm în curând la noi provocări şi recomandă autorităţilor noastre să nu cedeze în faţa Kremlinului”, scrie Eugenia Pogor. În articol, pe lângă alţi experţi, este citat Viorel Chivriga care spune că „nesemnarea Acordului de Asociere, neratificarea şi, mai important, neaplicarea prevederilor lui vor constitui un act de trădare naţională din partea Chişinăului”.

Ion Preaşcă trage în aceiaşi publicaţie următoarea concluzie: în trei ani, Chişinăul n-a primit niciun ajutor umanitar din Rusia, pe când volumul anual al asistenţei financiare, tehnice, militare acordate de Rusia pentru regiunea transnistreană se ridică la un miliard de dolari anual.

Rusia va hărţui şi în continuare Ucraina, nu-i va întoarce Crimeea, fiindcă ruşii niciodată nu dau înapoi ceea ce iau şi nu se opresc din drum. Aceasta înseamnă că următoarea ţintă a Moscovei va fi Moldova, consideră Constantin Tănase. Editorialul său din „Timpul” ce înserează aceste previziuni este întitulat „o lecţie neînvăţată de moldoveni: războiul ruso-finlandez din 1939”. Potrivit autorului, lecţia ar fi că Finlanda a pierdut atunci 10 la sută din teritoriu, dar şi-a păstrat independenţa. O ţară mică, cu o populaţie de 5 milioane a rezistat în faţa unui Imperiu.

Petru Bogatu se referă într-un comentariu publicat în „Ziarul Naţional” la încăierarea de săptămâna trecută de la Comrat, când başcanul şi preşedintele Adunării Populare au fost luaţi la pumni de un deputat local. Motivele incidentului ar izvorî, crede autorul, dintr-o lecţie învăţată de populaţia autonomiei din nenorocirile din Doneţk şi Luhansk. „Lumea vede ce se întâmplă în Ucraina şi se teme că dezastrul din Sloviansk sau Kramatorsk va ajunge şi la Comrat. Acest fapt dovedeşte că, treptat, găgăuzii învaţă lecţia ucraineană. Trag nişte concluzii din înfrângerea Rusiei care n-a izbutit să pună în aplicare proiectul Novorusia. N-a ajuns la frontiera de sud a Republicii Moldova şi la gurile Dunării pentru a face joncţiune cu elementele separatiste din Tiraspol şi Comrat”, scrie dl Bogatu.

„Kommersant.md scrie că „Ministerul Justiţiei a refuzat să înregistreze noua denumire a Partidului Popular Republican (PPR) , recent schimbată în „Partidul Nostru”, şi să-l aprobe în calitate de lider pe businessmanul Renato Usatîi. Ministerul susţine că PPR a încălcat prevederile propriului statut cu privire la desfăşurarea congresului. Dl Usatîi intenţionează să conteste în justiţie decizia ministerului”, se mai arată în articol.

Săptămânalul „Economist” publică un articol întitulat „Himera preţului corect al unui imobil”. În articol se menţionează că „pe piaţa autohtonă „preţul corect” de vânzare a unui imobil este un adevărat labirint cu numeroase soluţii, mai mult sau mai puţin reuşite. Lucru cert e că o mare parte din vânzători se orientează după „zvonistică” şi soluţii ieftine sau gratuite de vânzare a imobilului. Doar o mică parte din vânzători apelează la experţii imobiliari care să le ofere un răspuns realist, pentru cererea care există pe piaţă”.

Economist” publică, de asemenea, articole privind situaţia din industria autohtonă a confecţiilor, în revenire după criză; privind ultimele modificări operate de guvernanţi la legea achiziţiilor publice ce are drept scop armonizarea cadrului legislativ naţional în domeniul achiziţiilor publice etc.
XS
SM
MD
LG