Linkuri accesibilitate

Polonia și Germania în trilaterală cu Rusia în chestiunea ucraineană


Serghei Lavrov (centru), Frank-Walter Steinmeier (stânga) şi Radoslaw Sikorski, la Stankt Peterbsurg, 10 iunie 2014
Serghei Lavrov (centru), Frank-Walter Steinmeier (stânga) şi Radoslaw Sikorski, la Stankt Peterbsurg, 10 iunie 2014

Kremlinul spune că Ucraina e liberă să semneze Acordul de asociere cu UE, dar că Moscova va introduce atunci tarife suplimentare.


Miniştrii de externe din Rusia, Germania si Polonia s-au întâlnit astăzi la Sankt Petersburg pentru a discuta modalităţi comune de a pune capăt crizei ucrainene. Emisarii europeni, germanul Frank Walter Steinmeier si polonezul Radoslav Sikorski au spus ca o apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeana nu are cum sa dăuneze Rusiei, iar aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantica nu este pe agenda NATO.

Diplomația europeană fiind practic inexistentă in acest moment de tranziție in instituțiile de la Bruxelles, inițiativa le revine capitalelor, iar in cazul conflictului civil din Ucraina Polonia este, iarăși, țara cea mai activă. Un rol important în poziționarea Uniunii Europene vizavi de Rusia și Ucraina îl joacă în ultima vreme ministrul polonez de externe Radek Sikorski, care speră să devină șeful diplomației UE in viitoarea Comisie, după plecarea britanicei Catherine Ashton. Așa se face că astăzi, la Sankt-Petersburg, Sikorski si omologul sau german Frank Walter Steinmeier s-au intâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, pentru a anunța o poziție comună în chestiunea situației din Ucraina.

Ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a salutat decizia noului președinte ucrainean Petro Poroșenko de a stabili "coridoare umanitare" în estul Ucrainei, unde luptele continuă, și a spus:

„Sîntem convinși că rezolvarea situației nu poate consta decât în încetarea operațiunilor militare împotriva protestatarilor. Doar atunci cei pe care îi numiți separatiști vor răspunde la fel și vor depune armele. Nimeni nu vrea ca războiul să continue acolo."

La rindul sau, polonezul Sikorski a spus:

„Polonia sprijină dialogul în forma propusă de OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) și eforturile de a rezolva criza în mod politic. Asta nu schimbă însă cu nimic faptul că Ucraina, ca stat suveran, are dreptul de a folosi forța împotriva grupurilor armate ilegale ce caută să destabilizeze țara."

La fel, Sikorski a precizat, in prezența lui Lavrov:

„Suntem îngrijorați de prezența unor voluntari ruși în estul Ucrainei, precum și a unor unități din Caucaz. Permiteți-mi să vă amintesc că în trecut situații similare s-au întors împotriva Rusiei."

La fel, Sikorski a ținut să reprecizeze adevăratele relații ale UE cu Ucraina:

„Nu vedem în ce fel Rusia ar fi amenințată de o apropiere a Ucrainei de Uniunea Europeană, iar pe de altă parte aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agenda noastră.”

Serghei Lavrov a răspuns la asta că Ucraina e liberă să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, dar că Moscova va trebui să-și apere interesele introducând tarife suplimentare.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG