Linkuri accesibilitate

Negocierile americano-iraniene de la Geneva


Inspectori ai AIEA la centrala nucleară de la Natanz
Inspectori ai AIEA la centrala nucleară de la Natanz

Una dintre chestiunile aflate în discuție este cîte centrifuge va avea Iranului și cît uraniu îmbogățit vor produce.



Sint negocierile iraniano-americane cu privire la arsenalul nuclear al Teheranului in impas? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Departamentul de Stat l-a trimis pe adjunctul secretarului de stat, Nicholas Burns la Geneva pentru convorbiri surpriza cu oficialitati iraniene, ceea ce analistii apreciaza ca este consecinta ingrijorarii administratiei Obama cu privire la absenta progreselor in negocierile vizind arsenalul nuclear Iranian.

In conditiile in care termenul pentru ajungerea la un acord cuprinzator se apropie - data fiind 20 iulie - dl. Burns poarta convorbiri, preconizate sa dureze doua zile. Aceste contacte directe sint considerate o surpriza in contextul in care runda de negocieri cu participareaa Iranului si a sase puteri internationale urmeaza sa inceapa saptamina viitoare.

Interpretarea analistilor este ca prezenta lui Burns se doreste un semnal de accelerare a proceselor care pot duce la un acord. Nicholas Burns este cel care a purtat convorbiri secrete cu iranienii in 2013, ajungindu-se la o deschidere. Mesajul sau la vremea respectiva a fost ca Statele Unite sint dispuse sa accepte un program nuclear Iranian cu aplicatii pasnice, cit timp comunitatea internationale poate sa se asigure ca nu se urmareste obtinerea de armament. Asta a dus la acordul interimar, urmind ca sase luni de negocieri sa duca la o intelegere cuprinzatoare.

Dar acum, cu doar o luna inainte de termenul stabilit la 20 iulie, convorbirile par blocate. Iranul pune noi conditii pentru un acord, chiar daca prin asta risca ca Congresul american sa impuna noi sanctiuni. Sanctiunile initiale au lovit economia iraniana si atit presedintele Obama cit si lideri iranaieni sustin ca noi sanctiuni ar pune practic capat eforturilor diplomatice pentru limitarea programului nuclear Iranian.

Una dintre chestiunile aflate in discutie este cite centrifuge va avea Iranului si cit uraniu imbogatit vor produce. O alta chestiune este durata unui eventual acord. Iranul doreste un interval mai redus – circa trei ani – dar Statele Unite si celelalte puteri doresc mai mult. Acordul interimar poate fi prelungit inca sase luni, dar observatori politici cred ca daca asa se va proceda, procesul diplomatic e compromis. Daca termenul trece, Congresul american, aflat in an electoral va impune probabil noi sanctiuni impotriva Iranului. Ceea ce ar putea face Teheranul sa se retraga de la negocieri.
XS
SM
MD
LG