Linkuri accesibilitate

„Vanea, e deport sau e zapret?”


Moldovenii care pleacă la muncă în Rusia se confruntă cu reguli mai aspre încă de la Aeroportul Chișinău.



În vreme ce Republica Moldova se pregăteşte să semneze Acordul de Asociere, Federația Rusă atrage atenția că o asemenea înțelegere va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale. Oficialii ruși s-au ferit să spună deschis cum va răspunde Kremlinul, dar în câteva rânduri au amintit Chişinăului ce mulți moldoveni muncesc în Federația Rusă. Îi ameninţă Moscova pe muncitorii moldoveni, care oricum se confruntă de câteva luni cu o legislație rusească mai aspră pentru lucrătorii străinii? O relatare pe această temă am primit de la Liliana Barbăroșie.

„E deport, Vanea...” „Du-te şi întreabă: e deport sau zapret?”. „Şi care e diferenţa? N-o să mă lase să intru…”
Pe Ecaterina Baltag, originară din satul Prepeliţă, Sângerei, am întâlnit-o în aerogara din Chişinău cu puţin timp înainte de decolarea unui avion spre Moscova. Femeia are douăzeci şi opt de ani, doi copii la întreținere şi a muncit în ultimii trei ani în Rusia. Ea spune că şi-a cumpărat cu o zi mai devreme bilet pentru avionul care în timpul discuţiei noastre decolase, dar când, sosită la aeroport pentru a-şi lua cursa, s-a anunţat îmbarcarea, a fost anunţată că nu va fi lăsată să intre în Rusia:

„Cu două luni în urmă, în aprilie, am venit acasă, apoi am plecat. Nu am avut nici un deport. Din ce cauză acum am, nu înţeleg.

Europa Liberă: Poate aveţi vreo încălcare despre care nu ştiţi?

„Nu cred aşa ceva. Nu încalc nici o regulă. Am patent în buzunar, achitat fără nici o întârziere, lucrez la doamne în casă, fac curăţenie, nu fur, nu fac nimic. Nici prin cap nu mi-a trecut să mă verific pe site-ul Serviciului rus de Migraţiune, pentru că ştiam că sunt în regulă. La casa de bilete banii înapoi nu se reîntorc – din 3 mii îmi întorc doar 500 de lei.”

Ecaterina Baltag nu este singura care spune că nu ştia de interdicţia pe numele său de a intra în Rusia. În aeroport ieri am surprins trei persoane cu poveşti similare – toate acum nemulţumite mai ales că nu-şi pot recupera cheltuiala pentru biletul pierdut spre Moscova. Compania care le-a vândut aceste bilete ne-a spus, însă, prin intermediul ofiţerului de presă, că nu are cum să evite astfel de situaţii, precum nici să le restituie integral costul biletelor procurate de pasagerii cu interdicţie:

„Compania vinde biletul şi atât. Mai departe există alte proceduri care trebuie trecute de pasageri. Sperăm să putem implementa un proiect, prin care să verificăm situaţia solicitantului înainte de a-i elibera biletul. Deocamdată nu putem face asta. Totuşi, pot să vă spun că 90 la sută din cei cu interdicţie ştiu că au interdicţie, dar într-un fel îşi încearcă norocul,” afirmă Mihaela Camerzan, purtătoarea de cuvânt de la AIR Moldova, care nu a putut însă preciza care ar fi proporţia fenomenului reîntoarcerii.

Acum două săptămâni, Air Moldova anunţa şi dificultăţi în operarea zborurilor spre Moscova şi Sankt-Petersburg. Problemele ar fi cauzate de respingerea de către autorităţile aeronautice ruse a unei nave pe care compania moldovenească spera să o poată pune în circuit şi pentru care vânduse deja bilete călătorilor. Respingerea s-a lăsat cu reţineri şi de câte şapte ore pentru o cursă. Aşa cum am aflat astăzi de la reprezentanta companiei, întârzierile continuă, iar problema deocamdată nu a fost soluţionată:
„Continuăm să avem perturbări în orarul de zbor datorită refuzului autorităţilor aviatice din Federaţia Rusă să operăm zboruri cu un anumit tip de aeronavă. Nu ne permit să zburăm cu aeronava 321. Răspunsurile pe care le-am primit sunt foarte vagi şi nu am găsit soluţii încă.”

Solicitat de noi, ministrul adjunct al transporturilor, Vladimir Cibotari, a evitat să dea o apreciere acestor dificultăţi, dar a spus că va merge în câteva săptămâni la o rundă de consultări la Moscova, inclusiv în problema respectivă:

„În perioada 17-19 iunie vom purta aceste consultări. Mizăm ca acest subiect să fie tratat exclusiv prin prisma cadrului tehnic. Din explicaţiile pe care le-am primit până acum, nu vedem de ce ar trebui să existe limitări la operarea cu anumite tipuri de aeronave. Mai ales că vorbim despre o aeronavă cu capacitate mai mare. Sper că în cadrul consultărilor ne vom clarifica în aceste lucruri.”

Pe de altă parte, sugestia ministrului faţă de cetăţenii care au probleme de intrare în Rusia este să nu-şi procure bilet decât dacă s-au asigurat că nu figurează în lista celor respinşi.
Pasageri la Domodedovo, Moscova
Pasageri la Domodedovo, Moscova
„Eu nu cunosc din experienţa mea cazuri în care cetăţeanul nu ar cunoaşte despre sancţiuni aplicate faţă de ei. Ei ştiu foarte bine ce au făcut şi dacă există temei pentru interdicţie.”

În total, vreo 6 mii de cetăţeni moldoveni ar fi primit interdicţie de la începutul anului de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse. Datele sunt ale unei organizaţii din diaspora moldovenească de la Moscova, prin urmare nu pot fi considerate oficiale. Instituţiile care ar trebui să le deţină pe cele oficiale spun însă că nu au decât date pe un segment anume, cum ar fi cel al interdicţiilor ce pot fi urmărite de poliţia de frontiera moldovenească. Acestea ar indica la vreo mie şase sute de interdicţii aplicate începând cu luna septembrie 2013. În aceste condiţii este greu de înţeles dacă respingerile intrărilor în Rusia a muncitorilor moldoveni au devenit sau nu fenomen. Aceiaşi organizaţie a diasporei spune însă că jumătate din cetăţenii moldoveni ce muncesc în Rusia, sau vreo 240 de mii, ar risca acum aceiaşi sancţiune.
Previous Next

XS
SM
MD
LG