Linkuri accesibilitate

Controverse în jurul eliberării sergentului american Bowe Bergdahl în Afganistan


Bowe Bergdahl este acuzat că ar fi părăsit baza militară americană în care se găsea fără autorizație.



Sergentul Bowe Bergdahl, recent eliberat din Afganistan refuza sa stea de vorba cu propria familie. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Bowe Bergdahl a fost prizonier la talibanii afgani timp de cinci ani, fiind la un moment dat, dupa ce a incercat sa evadeze tinut intr-o cusca. El se afla inca in Europa, evident intr-o stare de soc dupa cele patimite. Medicii din Germania au decis sa continue procesul de reintegrare lent, asta si pe fondul controverselor politice pe care eliberarea le-a generat.

Bowe Bergdahl este acuzat ca ar fi parasit baza militara in care se gasea in Afganistan fara autorizatie, unii colegi sustin ca ar fi dezertat chiar si ca asta a facut sa fie prins de afgani. Intr-adevar, fostul prizonier nu doreste inca sa vorbeasca la telefon cu familia. Bowe Bergdahl a fost probabil ferit de dezbaterea publica cu privire la eliberarea sa si de faptul ca unii membrii in Congres din ambele partide pun la indoiala decizia de a da in schimb cinci detinuti considerati periculosi de la baza Guantanamo.

Autoritatile locale din Idaho, de unde provine sergentul au anulat parada de intimpinare care fusese planuita, din ratiuni de siguranta. Oficialitati au spus ca decizia a fost luata ca urmare a amenintarilor primite de familia lui Bowe Bergdahl. Biroul Federal de Investigatii a confirmat ca ancheteaza astfel de amenintari. Jennifer Haemmerle, sotia primarului localitatii din Idaho a spus ca intelege intrebarile legate de cele intimplate acum cinci ani, dar ca este dezorientata de irationalitatea unora dintre actiunile indreptate impotriva familiei lui Bowe Bergdahl. „Asta arata cit de repede ajungem sa fim polarizati.

O amenintare cu moartea impotriva parintilor nu rezolva nimic” - a spus sotia primarului. Ea a mai aratat ca comunitatea din Idaho intelege ca exista temeri doar ca ele trebuesc sa-si urmeze cursul legal, nu sa dea friu emotiilor si ideilor preconcepute.

Secretarul de stat John Kerry a aparat hotarirea administratiei Obama de a obtine eliberarea sergentului. El a spus „Sa lasam un american in captivitate, in miinile celor care tortureaza, taie capete, fac tot felul de alte lucruri, este de imaginat sa facem asa ceva”; declaratii ale domnului Kerry, care a continuat „Nu cred ca exista cineva care sa creada ca asa trebuie procedat”.

Senatorul republican John McCain a explicat ca pe durata detentiei lor la Guantanamo, cei cinci eliberati in schimbul lui Bowe Bergdahl au fost considerati un risc major pentru fortele americane. El a spus ca guvernului Qatarului, care i-a preluat, nu este binecunoscut pentru abilitatea sa de a mentine siguranta, in astfel de situatii. „Cind intrăm in armata” - a continuat McCain, fost prizonier de razboi el insusi, „stim ca ne asumam anumite riscuri, si intre aceste riscuri se numara a fi ranit, omorit sau incarcerat”. Kerry nu a negat ca cei cinci detinuti eliberati s-ar putea intoarce sa lupte impotriva Americii, dar a adaugat „facind asta pot fi si ucisi”. Medicii spun ca starea sanatatii lui Bowe Bergdahl continua sa se imbunatateasca, dar ca reabiltarea psihica va fi complicata.
XS
SM
MD
LG