Linkuri accesibilitate

David Sylvian


Albine moarte pe o prăjitură.



Musician, poet, fotograf, și artist multimedia, David Sylvian este una din personalitățile culturale ale Marii Britanii ale cărui carieră și operă i-ar putea îndemna pe unii să folosească o categorie uitată în zilele noastre, care descrie unul din personajele specifice epocii romantice: geniu.

Nimic romantic însă, în afară poate doar de mister și preferința pentru peisaje sonore uneori întunecate, în ce compune și cântă acest om.

Născut în 1958 în familia unui zugrav din Beckenham, comitatul Kent din Regatul Unit, David Sylvian, pe numele său adevărat David Alan Batt, a debutat ca vocalist și compozitor al trupei de glam rock, new wave și sinth pop numită Japan, care a influențat mult muzica anilor '80, mai ales aceea unor trupe ca Duran Duran sau Camouflage.

Japan se destramă în 1982, și de aici încolo David Sylvian începe o lungă, întortochiată și foarte productivă carieră solo, cu 14 albume lansate, și zeci de colaborări pe disc și în concerte cu o sumedenie de artiști, între care îi amintesc pe fostul ghitarist și solist vocal al grupului King Crimson Robert Fripp, pe trompetistul Jon Hassel și pe fostul basist al trupei Can Holger Czukay.

Muzică electronică, jazz, experiment, funk, rock progresiv, noise, avangardă - asta a cântat David Sylvian în toți acești ani, iar noi ascultăm acum piesa „God Man” de pe albumul „Dead Bees On A Cake” lansat în 1999.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG