Linkuri accesibilitate

La Viena s-a încheiat o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 găzduită de OSCE


Se pare că părţile au reuşit să se înţeleagă doar asupra nevoii de a continua dialogul.

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov și negociatoarea transnistreană Nina Ștanski au purtat convorbiri în prezența mediatorilor și observatorilor despre inclusiv despre liberul acces al fermierilor moldoveni la pământurile sub control transnistrean. Relatează Tamara Grejdeanu:

Un final previzibil dar şi explicabil pentru starea de prudenţă maximă în care se află Tiraspolul - negociatorii nu au reuşit să ajungă la un consens ce le-ar fi permis fermierilor din raionul Dubăsari să lucreze nestingheriţi pământurile lor, situate în zona pe care o controlează administraţia de la Tiraspol. Partea transnistreană a insistat, din nou, pe modelul impus unilateral la începutul acestui an. În lipsa proprietăţii private asupra pământului în actele normative transnistrene, modelul impus de administraţia transnistreană presupune ca fermierii să ia în arendă propriile pământuri de la autorităţile a căror legitimitate de fapt nu o recunosc.

Vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov pledează pentru continuarea dialogului şi pentru o soluţie care să nu afecteze în niciun fel dreptul la proprietate pe care îl au fermierii asupra terenurilor agricole:

„Ceea ce propune Tiraspolul vizează schimbarea drepturilor de proprietate asupra acestor pământuri. Noi am găsit o soluţie în anul 2006, în legătură cu modalitatea de folosire a acestor pământuri, dar din păcate Tiraspolul a luat o decizie unilaterală. Noi nu putem accepta o asemenea abordare a problemei. Orice dialog presupune renunţarea la impunerea unor condiţii, şi în acest caz, eu cred că noi vom putea ajunge la un numitor comun.”

Eugen Carpov a confirmat intenţia autorităţilor de la Chişinău de a plăti compensaţii pentru pierderile suportate de agricultori.

De cealaltă parte, Nina Ştanski nu acceptă această dovadă de consens şi spune că peste 80 de fermieri au acceptat cerinţele impuse de autorităţile transnistrene şi îşi pot lucra terenurile:

„Partea transnistreană a asigurat toate condiţiile ca fermierii să nu rămână prizonieri ai acestei situaţii. Astăzi, deja 83 de fermieri au depus actele necesare şi îşi lucrează pământurile, fără nici un fel de discriminare, în corespundere cu prevederile legale transnistrene.”

Se pare că părţile au reuşit să se înţeleagă doar asupra nevoii de a continua dialogul, întrucât opinii diferite s-au conturat şi în discuţia altor subiecte din agendă, precum cel economic. Negociatoarea Nina Ştanski acuză o blocadă economică a regiunii. Acesta ar fi influenţată nu doar de problemele regionale dar şi pentru că nu se asigură condiţii de liberă circulaţie pentru populaţia din stânga Nistrului:

„Le-am arătat partenerilor noştri cifre şi date care arată cum suferă astăzi economia din Transnistria şi ce schimbări a provocat blocada economică, atât în domeniul transportului, al investiţiilor şi în cel bancar. Am chemat partenerii noştri la activizarea dialogului pe aceste aspecte, mai ales că şi criza din Ucraina influenţează negativ asupra economiei Transnistriei.”

În replică, Eugen Carpov a spus că nu poate fi vorba de vreo blocadă economică, mai ales că autorităţile de la Chişinău optează pentru crearea unui spaţiu economic comun, care ar putea apropia cele două maluri ale Nistrului:

„Chişinăul încurajează faptul ca agenţii economici din regiunea transnistreană să poate utiliza toate acele regimuri preferenţiale de care se bucură companiile din dreapta Nistrului. Am amintit partenerilor despre dorinţa noastră de a examina în detalii întrebările ce ţin de interacţiunea economică şi comercială, iar aceasta însemnă şi interacţiune vamală, relaţiile financiar - fiscale, dar şi reguli de comerţ intern între cele două maluri ale Nistrului.”

Despre neînţelegerile pe plan economic dintre părţi, accesul fermierilor la pământuri şi funcţionarea celor opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului, negociatorii vor mai discuta în cadrul unei conferinţe dedicată promovării măsurilor de încredere, care se va desfăşura în Germania, în perioada 10-11 iunie. În timpul conferinţei Eugen Carpov a repetat disponibilitatea premierului Iurie Leancă de a discuta toate aceste probleme cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG