Linkuri accesibilitate

Turcii au rupt alianța cu foștii comuniști.

. După ce Partidul etnicilor turci și al musulmanilor a anunțat că scrutinul va putea fi organizat în noiembrie sau decembrie azi o poziție apropiată a exprimat și Partidul Socialist.

Cel mai probabil alegerile anticipate vor avea loc în noiembrie sau decembrie. Este însă posibilă urgentarea procedurii dacă divergențele în cadrul coaliției neformale între Partidul socialist și cel al etnicilor turci se vor adânci în continuare. Evenimentele din ultimele căteva zile arată că lucrurile merg în aceasta direcție.

Ieri liderul Partidului turc Liutfi Mestan a anunțat, spre surprinderea foștilor comuniști, că guvernul Oreșearski nu poate rezista până la finele mandatului și cel mai probabil noi alegeri vor trebui organizate în cursul anului.

Azi liderul socialist Serghei Stanișev a acceptat ideia anticipatelor fără a preciza data dizolvării parlamentului. El a adăugat că în curând vor începe consultări politice în vederea stabilirii acesteia. Socialiștii consideră că actualul parlament trebuie să voteze bugetul pentru anul viitor înăinte de a se autodizolva.

Stanișev, care este și președinte al Partidului socialiștilor europeni, a recunoscut că în Bulgaria socialiștii au avut o prestație slabă în cadrul alegerilor europene. El însă nu a răspuns la întrebarea dacă va demisiona din conducerea PSB.

Stanișev a mai declarat că alegătorii partidului sunt nemulțumiți de rolul dominant al partidului turc în cadrul coaliției neformale. Aceasta, ca și poziția guvernului fața de criza ucraineană, reprezintă principalele cauze care au stat, după el, la baza eșecului în alegerile europene.

Într-un mod surprinzător PSB a lansat ideia votului obligatoriu, despre care insistă opoziția de dreaptă. În acest mod socialiștii se vor răzbuna partenerilor din Partidul turc care profită de pe urmă participării tot mai scăzute la vot a simpatizanților partidelor bulgare. Tradiționala mobilizare a alegătorilor turci a făcut ca în alegerile europene partidul să obțină un rezultat apropiat de cel al foștilor comuniști și al partidului GHERB al ex-premierului Borisov.

XS
SM
MD
LG