Linkuri accesibilitate

Statele Unite au predat Kirgistanului baza de tranzit de la Manas


La centrul de tranzit de la Manas
La centrul de tranzit de la Manas

98% din efectivele militare americane trimise în Afganistan au fost tranzitate pe la Manas.



Ce impact are inchiderea bazei militare americane din Kirgistan asupra prezentei in Afganistanul vecin? O relatare de la corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Barack Obama a anuntat ca in Afganistan vor ramine incepind de anul viitor doar circa 10 mii de militari americani si asta doar daca sint obtinute unele garantii din partea guvernului de la Kabul. Toate efectivele Statelor Unite vor fi retrase din acea tara pina in 2017. La vremea cind acest anunt a fost facut, Obama a fost criticat de opozitia republicana ca ar da Afganistanul pe miinile talibanilor si ca ar pune politica mai presus de interesele strategice.

Dar o veste recenta demonstreaza ca daca efortul militar american ar fi fost continuat, asta ar fi fost foarte costisitor si dificil. Aproape imposibil. Marti, Statele Unite au predat Kirgistanului baza de tranzit de la Manas. Baza a fost preluat de regimul venit la putere in acea tara dupa inlaturarea de la putere a presedintelui Bakiev, in urma unei revolte populare in 2010.

Presedintele tarii, Almazbek Atambaiev, ales in 2011, a raspuns presiunilor Moscovei decizind sa inchida baza militara americana. Asta s-a produs marti. Cit de importanta a fost baza respectiva pentru efortul militar american in Afganistan?

Ea fost utilizata pentru tranzitarea a circa 5.3 milioane de militari americani si NATO în si din Afganistan, la care se adauga zeci de mii de tone de echipament si misiuni de alimentare. Practic, 98% din efectivele militare au fost tranzitate pe la Manas. Revolta din 2010 din Kirgistan este foarte asemanatoare cu cele intimplate in Ucraina de curind: o revolta populara impotriva unui presedinte corupt si aliat al Moscovei si venirea la putere a unui regim considerat mai pro-occidental.

Bakiev era extrem de corupt – la fel ca Ianukovici, in Ucraina - si una dintre sursele sale de venit era tocmai transportul de combustibil catre Afganistan, pe la baza Manas. La apogeul sau, Bakiev facea cam 170 de milioane de dolari pe an din acea sursa. In 2001,

Rusia a consimtit ca zone in care exercita influenta, din Asia Centrala fost sovietica sa ajute campania NATO din Afganistan. Dar, in ultimul deceniu, Putin a inceput sa priveasca prezenta Aliantei Nord Atlantice in apropierea frontierelor sale mai periculoasa ca drogurile care intrau in tara prin filieraa afgana ori fortele jihaidiste aflate la portile fostului imperiu sovietic. Anul trecut, Putin a promis sa scuteasca Kirghistanul de plata unei datorii de 500 de milioane de dolari, obtinind prelungirea inchirierii bazei aeriene Kant. Aceasta este considerata o victorie a Moscovei in conditiile in care in aceste zile Statele Unite s-au retras din centrul de aprovizionare si tranzit al razboiului din Afganistan.
XS
SM
MD
LG