Linkuri accesibilitate

Ipoteza ca fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, să fie candidatul dreptei unite pentru alegerile prezidențiale (România liberă).Presedintele american Barack Obama a ales ziua libertatii Poloniei ca sa transmita un mesaj privind determinarea Statelor Unite de a-și apăra aliații. Un mesaj in linia altora formulate de predecesori ai sai, precum John Kennedy sau Ronald Reagan, arata Cristian Campeanu intr-un articol din România libera. Cele spuse la Varsovia nu au fost, desigur, pe placul lui Vladimir Putin, de vreme ce liderul american a spus clar ca „Ucraina trebuie să fie liberă să își aleagă viitorul de către ea însăși pentru ea însăși”. In acest fel a respins orice pretenție rusă de a avea vreun cuvânt de spus asupra viitorului acestei tari. O sfidare clară la adresa pretenției Rusiei de a avea propria sferă de influență ar fi si miliardul de dolari destinat cresterii cheltuielilor militare in favoarea statelor din estul Europei, inclusiv Ucraina, Republica Moldova si Georgia.

In Adevarul, Ovidiu Nahoi apreciaza ca discursul presedintelui Obama este deopotriva o veste buna si un motiv de ingrijorare. Vestea buna este ca Statele Unite privesc apararea aliatilor lor din aceasta parte a Europei ca pe o „datorie sfanta”. Contextul in care formuleaza aceste angajamente e insa de natura sa readuca in actualitate ideea unei Europe scindate intre vechile state membre si Noua Europa - cum a din Estul Europei. Aceste tari fost comuniste sunt in cautare de solidaritate, arata Nahoi, dar fara sanse de-a o gasi in Vest, unde vor da peste partidele extremiste recent intrate in Parlamentul European, peste prejudecăţile cu „instalatorul polonez” şi „invadatorul român”, peste afacerea navelor frantuzesti Mistral s.a.m.d. „O Europă divizată şi departe de puterea globală pe care ne-o dorim. Nu din vina Statelor Unite, ci din a noastră, a europenilor”, incheie jurnalistul de la Adevarul.

Ziarele de la Bucuresti evalueaza, de asemenea, astazi ipoteza ca fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, sa fie candidatul dreptei unite pentru alegerile prezidentiale din toamna. In Evenimentul zilei, Tudorel Urian aminteste ca acelasi Iohannis era privit in 2009 drept candidatul ideal pentru o stanga unita. La vremea respectiva, Partidul National Liberal, Partidul Social-Democrat, Partidul Conservator si UDMR se voiau, spune Tudorel Urian, „o armată (bine inchegata) a tuturor celor certați cu Directia Nationala Anticoruptie și cu Agentia Nationala de Integritate”. Urian marturiseste ca tot n-a inteles de ce s-a retras Crin Antonescu din cursa, dar e convins ca nu de dragul reunificarii dreptei.

Si editorialul Romaniei libere staruie asupra posibilei candidaturi a lui Klaus Iohannis la presedintia României. Fostul primar al Sibiului, recent demisionat din functie, sta bine in sondaje pentru ca „spre deosebire de majoritatea politicienilor, el a făcut lucruri care se pot vedea”. Sibiul arata mult mai bine de cat Bucurestiul. Iohannis a putut de asemenea demonstra ca nu minte - a raspuns unor intrebari incomode puse de reporteri - si a aratat in buna masura ca se tine de promisiuni. Ar exista un singur impediment: faptul ca e neamt (mai bine zis sas), adica minoritar. Editorialul României libere reaminteste ca niciodata un minoritar n-a ajuns in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in fruntea Ministerului de Externe sau la conducerea serviciilor secrete.
XS
SM
MD
LG