Linkuri accesibilitate

Retorică goală G7 vizavi de Rusia


Președintele Barack Obama și premierul britanic David Cameron la conferința de presă comună de la Bruxelles
Președintele Barack Obama și premierul britanic David Cameron la conferința de presă comună de la Bruxelles

Fiind ajunul D-Day, a fost evitată o prea mare duritate în comunicatul de astăzi, pentru a lăsa loc diplomației.



La Bruxelles s-a încheiat astăzi summit-ul de două zile al marilor puteri economice din grupul G7, o reuniune la care Rusia nu a fost invitată din cauza crizei ucrainene. Această criză a dominat de altfel discuțiile de la summit.

Reuniunea la vârf a celor mai puternice națiuni occidentale, grupul G7, din care Rusia a fost exclusă anul acesta, după ce vreme de mai bine de 15 ani fusese vorba de grupul G8, s-a incheiat pe o notă dezamăgitoare in chestiunea poziționării vizavi de intervenția Rusiei in Ucraina și de modificarea frontierelor in Europa.

Liderii Statelor Unite, Canadei, Japoniei, Germaniei, Franței, Angliei și Italiei au condamnat atitudinea Rusiei și a lui Putin, dar au amenințat doar vag cu sancțiuni sporite.

Astăzi, la încheierea summitului, care trebuia să aibă loc inițial la Soci in Rusia, dar a fost mutat la Bruxelles, președintele american Barack Obama si premierul britanic David Cameron au ținut o conferință de presă comună, la care David Cameron și-a exprimat dorința sa ca lucrurile să se aranjeze între Ucraina și Rusia:

„Au avut loc alegerile astea, ucrainenii au ales un președinte care este un om capabil și e chiar foarte posibil ca el să se poată înțelege cu Putin, astfel încât să existe o relație normală între Ucraina și Rusia.”

Mai devreme în timpul zile, gazda reuniunii, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, evocase vag posibilitatea unor sancțiuni suplimentare:

„Dacă ne-o vor cere evenimentele, noi sîntem gata să sporim sancțiunile și să prospectăm măsuri suplimentare. Consiliul European va lua o decizie la sfârșitul lunii iunie.”

La rândul lui, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugase:

„Pentru toate aceste motive, vom căuta să semnăm a doua parte a Acordului de Asociere cu Ucraina cât de repede posibil. De altfel, grupul G7 a decis, ca un alt pas concret, că Uniunea Europeană va organiza o reuniune la nivel inalt a donatorilor pentru Ucraina, luna viitoare aici la Bruxelles.”

Barack Obama a constatat, la rândul lui, efectele pe care criza ucraineană le are deja asupra economiei Rusiei:

„In contrast cu economia mondială în creștere, economia rusă, deja șovăielnică, continuă să slăbească, din cauza deciziilor luate de conducerea rusă. In acest timp, națiunile noastre rămân unite în decizia de a sprijini poporul ucrainean.”

Mâine, liderii fostelor națiuni învingătoare in al Doilea Război Mondial se vor întâlni cu Vladimir Putin in Normandia, in Franța, pentru comemorarea a 70 de ani de la debarcarea aliată, așa încât a fost evitată o prea mare duritate în comunicatul de astăzi pentru a lăsa loc diplomației.

In privința Ucrainei, însă, singurul pas concret, pe moment, rămâne promisiunea organizării unei conferințe a donatorilor, luna viitoare.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG