Linkuri accesibilitate

Israelul nemulțumit de decizia administrației americane de a conlucra cu noul guvern palestinian


Corespondența zilei de la Washington.Israelul s-a declarat nemulțumit de decizia administrației americane de a lucra cu noul guvern palestinian. Despre motivele invocate în corespondența de la Washington a lui Valeriu Sela.

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu si-a manifestat ingrijorarea pentru decizia administratiei Obama de a conlucra cu noul guvern palestinian. Experti apreciaza ca aceasta este o noua etapa in relatia tensionata, care a caracterizat raporturile celor doi aliati strategici – Statele Unite si Israel – pe durata mandatului Obama.

Pentru ca noul cabinet palestinian este consecinta intelegerii dintre Autoritatea Palestiniana si Hamas, grupare considerata terorista, Israelul a facut apel la comunitatea internationala si la aliatii sai sa-l respinga.

Netanyahu a declarat marti „Statele Unite trebuie sa le spuna clar presedintelui Abbas si Autoritatii Palestiniene că pactul cu Hamas nu este acceptabil”. Si alte oficialitati israeliene s-au exprimat in termeni duri cu privire la atitudinea Washingtonului. „Naivitatea americana a batut toate recordurile” – a spus Gilad Erdan, ministru in cabinetul israeliana.

Un alt politician, Naftali Bennett, a declarat ca decizia americana recompenseaza terorismul. Iar ambasadorul israelian la Washington a postat pe Facebook „cu costume in birouri si teroristi in incaperile din spate, acest guvern nu trebuie acceptat ca fiind unul obisnuit”.


Cabinetul palestinian este unul de tehnocrati si Mahmoud Abbas a oferit asigurari ca el va respecta toate angajamentele palestiniene anterioare, inclusiv renuntarea la violenta. In ciuda faptului ca legislatia americana interzice finantarea oricarui guvern palestinian care este influentat de Hamas, purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Jen Psaki, a spus „pe baza a ceea ce stim vom lucra cu acest guvern”.

Michael Oren, fost ambasador israelian la Washington, arata ca in ultimii ani au existat nu putine dezacorduri intre cele doua tari, dar ca de data aceasta chestiunea este serioasa si ingrijoratoare. El crede ca gestul loveste in credibilitatea Americii, pentru ca daca Israelul face concesii in procesul de pace, el trebuie sa se sprijine pe alianta cu Statele Unite. „Trebuie sa existe incredere deplina”, a spus ambasadorul.

Surse israeliene sustin ca initial administratia Obama daduse de inteles ca va astepta sa vada cum evolueza noua conducere palestiniana, inainte de a formula o pozitie, dar ca ulterior pare sa se fi razgindit. Psaki a spus ca Statele Unite vor continua sa monitorizeze comportamentul guvernului Palestinian si compozitia acestuia si-si va stabili abordarea depinzind de ceea ce constata.

XS
SM
MD
LG