Linkuri accesibilitate

De ce a fost demis ministrul mediului Gheorghe Şalaru?


Experţi în domeniul mediului înconjurător au avertizat de mai multe ori guvernul că Moldova se va asocia Uniunii Europene având mare restanţe în domeniu.



Deputata Ana Guţu spune că decizia partidului Liberal Reformator, din care face parte, de a-i retrage sprijinul politic ministrului mediului Gheorghe Şalaru este motivată de faptul că el nu a îndeplinit angajamentele asumate în Strategia Naţională de Mediu, până la semnarea Acordului de Asociere:

„Este vorba de restanţele ministerului mediului vizavi de implementarea strategiilor şi regulamentelor ce ţin de responsabilităţile asumate în cadrul Acordului de Asociere.”

Europa Liberă: Dar de ce a fost luată acum această decizie?

„Niciodată nu este târziu să revezi prestaţia celor pe care i-ai trimis în arcul guvernamental şi decizia a fost luată acum.”

Pe de altă parte, deja fostul ministrul al mediului, Gheorghe Şalaru spune că restanţe sunt doar la Strategia de apă şi canalizare, întrucât nu ar fi fost alocaţi destui bani din bugetul de stat:
Gheorghe Şalaru
Gheorghe Şalaru
„Neîndeplinirea performanţelor, matricea de politici a fost în baza Strategiei de apă şi canalizare, care a fost aprobată încă de comunişti. În această strategie se prevedea ca, anual, să investim în domeniul aprovizionare cu apă şi canalizare un miliard de lei. Desigur că aceasta era şi este, cu părere de rău, imposibil, astfel de investiţii nu avem. Dar cât priveşte alte angajamente ce ţine de legi, strategii, noi nu avem restanţe şi totul este aşa cum trebuia să fie făcut în baza angajamentelor noastre.”

Dar iată cum comentează această demitere fostul şef al lui Gheorghe Şalaru, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu:

„Demiterea lui Marinuţă (fostul ministru al apărării n.r.) şi a lui Şalaru din funcţie îmi dă dreptate în decizia pe care am luat-o eu, ca preşedinte al partidului, atunci când am înţeles că aceşti oameni nu au venit să lucreze pentru cetăţeni, au intrat la partid pentru interese meschine şi personale, şi posibil că au probleme cu legea.”

Purtătoarea de cuvânt a premierului, Liliana Viţu, a confirmat pentru Europa Liberă că demersul Partidului Liberal Reformator a ajuns la guvern, iar Iurie Leancă a dat curs solicitării:

„Prim-ministrul Iurie Leancă a luat act de decizia Partidului Liberal Reformator, care este, de altfel, în drept să ia astfel de decizii, să propună, să retragă sprijin în conformitate cu Acordul de constituire a Coaliţiei Proeuropene. Prim-ministrul Iurie Leancă va da curs acestei solicitări şi deja urmează preşedintele Nicolae Timofti să emită decretul de revocare şi de numire în funcţie la propunerea domnului prim-ministru.”

Analistul politic Mihai Cernenco, căruia i-am solicitat o opinie, consideră că retragerea din funcţie a ministrului Şalaru este o mişcarea strategică în ajun de campanie electorală, motivată de asemenea şi de gestionarea neadecvată a resurselor din fondul ecologic:

„Probabil că este legată în primul rând cu campania electorală. În al doilea rând, a avut nişte probleme atunci când a împărţit fondurile din acel fond ecologic. În al treilea rând, vor să mai promoveze o femeie, că am înţeles că viceministrul este înaintat la funcţia de ministru. Pentru electorat, pentru ochi, pentru a arăta că uite Partidul Liberal Reformator încearcă să mai facă ceva pe ultima sută de metri, cred că în sensul acesta putem vorbi de această schimbare în membrii guvernului.”

Experţi în domeniul mediului înconjurător au atenţionat de mai multe ori autorităţile că Republica Moldova va semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană având mare restanţe în domeniu, întrucât până acum ar fi fost îndeplinite doar 70 la sută din sarcini, ce vizează între altele perfecţionarea legislaţiei şi elaborarea strategiilor pe sectoare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG