Linkuri accesibilitate

Cum văd locuitorii din Răzeni viitoarele alegeri?


Campania „Toată lumea votează”, august 2009. Foto: Asociaţia obştească Eco-Răzeni, raionul Ialoveni
Campania „Toată lumea votează”, august 2009. Foto: Asociaţia obştească Eco-Răzeni, raionul Ialoveni

Cu microfonul Europei Libere, la 25 km distanţă de capitala R. Moldova.



Lilia, aşa s-a prezentat o tânără din sat, se arată dezamăgită de politicienii din Republica Moldova şi ne sugerează că dacă ei s-ar împăca în parlament - şi oamenii de rând ar trăi în armonie.

„Vreau înţelegere între partide, ca să nu fie mâncărimea asta şi aruncarea murdăriei de la unul la altul şi dacă ei o să aştepte ca noi de jos să le spunem că măi, mai aveţi cultură şi şapte anii de acasă. Şi toate discuţiile acestea din parlament, mie îmi este ruşine când îi ascult. Eu sunt pentru aceea de a avea relaţii economice cu toate ţările, dar asta nu înseamnă că daca fac comerţ cu Rusia, nu fac comerţ cu Europa. Comerţul trebuie să fie absolut cu toate ţările, indiferent în care regiune a globului pământesc se află”.

Mă apropii cu microfonul de o mămica care îşi petrece copii la grădiniţă. Elena este angajată ca tânăr specialist la şcoală şi ne spune că nu prea este mulţumită de condiţiile de trai.

„Încercăm să ne menținem de la un salariu la un salariu. Este o perioadă cât de cât benefică, dar nu într-atât să ai un trai decent”.

Iar consilierul local Constantin Pelivan crede că lucrurile ar putea să se mişte încă spre bine...

„Odată cu mergerea în UE o să se schimbe. În primul rând corupţia este la nivel înalt. Nu trebuie peştele cel mărunţel să pui la închisoare, dar trebuie pe cel măşcat vreo câţiva, astfel lucrurile o să se schimbe evident”.

În pofida problemelor, sătenii se bucură că Moldova a obţinut regimul liberalizat de vize, iar oamenii pot să mai vadă lumea. Oriunde nu ar pleca Svetlana vrea să rămână acasă, dar să aibă şi un salariu decent.

„E foarte bine că s-a deschis drum liber în Europa, dar vrem să plecăm numai în excursii şi plimbări , dar viaţa să o avem stabilă în republica noastră.”

Primarul comunei, Ion Creţu, spune că imaginea satului Răzeni e alta decât a fost acum 4 ani:

„Guvernarea actuală a alocat sume enorme pentru dezvoltarea infrastructurii localităților din sat şi luând în consideraţie că în satul Răzeni în timpul apropiat va începe construcţia noului centru de sănătate, reparaţia capitală a drumurilor şi implementarea proiectului cu canalizare, eu aş zice că cu aceste investiţii vor avea succes guvernarea actuală”.

Localnicii de la Răzeni spun că vor merge la alegeri. Chiar dacă nu prea au văzut mari schimbări în bine, totuşi nu-şi pierd speranţa că odată cu integrarea europeană vor apărea noi oportunităţi şi viaţa ar putea fi mai bună.
Previous Next

XS
SM
MD
LG