Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



Ziua in Moldova este dominata de acţiuni ale autorităţilor pentru promovarea agendei lor europene: premiile la un concurs de eseuri pe tema integrarii Moldovei in Europa, discutii la Academia de stiinte, iniţierea unui nou serviciu gratuit pentru asistenta copilului…

Institutul de Analiza si Consultanţă Politica „Politicon” îi va prezenta şi astazi pe cei mai influenţi politicieni moldoveni asa cum i-a perceput opinia publică în luna mai.

Presedintele Parlamentului, Igor Corman, se afla la Varşovia unde participă la ceremoniile dedicate implirii a 25 de ani de la primele alegeri libere din Polonia, cele care au dus la căderea comunismului şi la victoria candidatilor susţinuţi de primul sindicat liber din lumea comunista, „Solidaritatea”.

Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidului democrat, se afla in China comunista, ţara care si ea aniverseaza astazi, dar cu totul altfel decit Polonia, tot 25 de ani de la reprimarea protestelor tinerilor din piata Tien An Men, cind sute, daca nu mii de tineri au fost omoriti de intervenţia cu tancuri a armatei.

„La Varsovia, in aceasta săptamina, polonezii aniverseaza cu mindrie ziua de 4 iunie împreuna cu preşedintele Barack Obama. La Beijing, tot ce este legat de ziua de 4 iunie din China – faptele, fotografiile, numele, chiar si ceremoniile de pomenire ale morţilor sunt interzise. Cineva se mai teme de fantoma „acelei zile...”, scria ieri in Financial Times, istoricul Timothy Garton Ash.

Masacrul de la Tien An Men nu este amintit in nici o carte de istorie in China, orice discutie despre acel moment al istoriei contemporane a fost interzisa, astfel incit faimoasa fotografie ce a facut inconjurul lumii cu tinarul protestatar in camasa alba in fata sirului de tancuri nu le mai spune nimic tinerilor chinezi, care poarta astazi cu mindrie tricoul cu secera si ciocanul pe chiar locul masacrului. „E ceva ce nu ne mai priveste pe noi - este citat studentul in sociologie Zhang Yu de la universitatea din Beijing. Si, dupa cum scria revista britanica The Economist saptamina aceasta, numai 10-15% dintre tinerii chinezi carora le-a fost arătata faimoasa fotografie au putut s-o identifice. Pentru restul, tot ce s-a intimplat acum 25 de ani in piata Tien An Men…. nu exista!

La Bruxelles are loc astazi reuniunea liderilor celor 7 puteri economice ale lumii, grupul G7, reuniune la care participă preşedintele american Barack Obama. Pentru prima data după 17 ani, Rusia nu a fost invitată la aceasta întilnire, ca masură de raspuns la politica Moscovei in Ucraina si la anexarea Crimeii. Initial aceasta reuniune ar fi trebuit să aibă loc la Soci, iar gazda sa fie… însuşi Vladimir Putin.

Naţiunile Unite au declarat ziua de astazi drept cea a victimelor inocente ale agresiunilor asupra copiilor….
XS
SM
MD
LG