Linkuri accesibilitate

India și securitatea în Afganistan


În noul Parlament de la Kabul clădit cu fonduri indiene
În noul Parlament de la Kabul clădit cu fonduri indiene

India are raporturi bune cu Afganistanul, fiind unul dintre cei mai mari donatori, in ultimul deceniu.



Cine va ocupa vidul de securitate lasat in urma de Statele Unite in Afganistan, odata cu retragerea trupelor? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cind presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a participat la inaugurarea noului premier al Indiei, el a adus o lunga lista de doleante: tancuri de lupta, armament, camioane si elicoptere militare. Aceste solicitari se inscriu intr-o dezbatere mai larga, in cercurile guvernamentale de la Delhi, daca sa fie marit sprijinul militar pentru Afganistan, cu riscul de a antagoniza Pakistanul, dar si posibilul avantaj de a tine departe de putere grupari ostile Indiei.

Atacul de luna trecuta impotriva consulatului Indiei din provincia afgana Herat a amplificat aceasta dezbatere. In ultimul deceniu, India a oferit ajutor militar limitat Afganistanului, in special in pregatirea a circa 1,400 de ofiteri si forte speciale. Dar acum, in conditiile in care cea mai mare parte a fortelor americane vor parasi tara pina la sfirsitul anului, India isi modifica pozitia pentru a impiedica forte islamiste ostile sa preia controlul.

O recenta relatare a agentiei Reuters arata ca India ar urma sa plateasca Rusia pentru a livra armament usor armatei afgane. Aceasta relatare, neconfirmata de surse indiene, adauga ca, in viitor, armament mai sofisticat, de tipul celui solicitat de Karzai ar putea face obiectul tranzactiei.

Presedintele afgan, care se afla in ultimele zile ale mandatului sau de zece ani a declarat la un post de televiziune ca doleantele guvernului sau gasesc ecou favorabil in India. Aceasta tara, care este cel mai mare importator de arme din lume, are capacitate proprie redusa, de aceea este nevoie ca India sa intermedieze doar astfel de tranzactii.

India are raporturi bune cu Afganistanul, fiind unul dintre cei mai mari donatori, in ultimul deceniu. Investitii de 2 miliarde de dolari au dus intre altele la construirea noului Parlament de la Kabul si liniei de alimentare cu energie intre Uzbekistan si capitala afgana. India ofera anual Afganistanului 1,500 de burse de studii.

Aceste raporturi vor depinde insa si de rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Afganistan. Favoritul, Abdullah Abdullah este considerat un sprijinitor al bunelor raporturi cu India, familia sa a locuit in India in timpul regimului Taliban din anii 90. Guvernul nou instalat la Delhi a anuntat ca recentul atac asupra consulatului din Herat nu va diminua angajamentul Indiei in Afganistan, ci dimpotriva.
XS
SM
MD
LG