Linkuri accesibilitate

„Învățământul nostru „național” e putred și niciun ministru nu-l poate reforma în lipsa Codului Educației” (C. Tănase/Timpul)


„Unde ne va duce mersul concomitent în două direcţii?” (Jurnal de Chișinău).Constantin Tănase scrie în editorialul său publicat în „Timpul” despre „faptul că parlamentul pro-european de la Chișinău nu poate vota Codul Educației fără de care adevăratele reforme în învățământ sunt imposibile”. Potrivit autorului, „oricât l-am machia și oricât l-am ajusta, învățământul nostru „național” e hâd și putred și niciun ministru, oricât de pregătit și revoluționar ar fi, nu-l poate reforma în lipsa Codului Educației”. „Asistăm la o nerușinată bătaie de joc când guvernarea, care se declară proeuropeană!, nu dorește să voteze o lege europeană! Această guvernare a avut voința politică să vândă rușilor Aeroportul [...] în numele păstrării Coaliției – dar nu găsește consens în cazul votării Codului Educației”, mai arată dl. Tănase.

Într-un articol publicat în „Jurnal de Chişinău”, Nadine Chilianu se întreabă „Unde ne va duce mersul concomitent în două direcţii?”, referindu-se la CSI şi Uniunea Europeană. „Joia trecută, - arată autoarea, - la Astana s-a semnat actul de constituire a Uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, iar vineri, la Minsk, premierul Leancă, alături de omologii săi din CSI, şi-a pus semnătura pe mai multe acorduri cu caracter integraţionist pentru spaţiul post-sovietic”.

Analiştii cu care a stat de vorbă ziarista consideră că acest gest nu afectează semnarea acordului de asociere cu UE şi temperează, totodată, furia Rusiei în preajma importantului eveniment.

În opinia lui Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional”, Moscova a conceput Acordul de constituire a Uniunii Vamale în aşa fel, încât să poată interveni „manual”, pentru a corecta evoluţia acesteia în direcţia dorită. Autorul constată că noua construcţie anunţată joi la Astana este rezultanta a trei vectori de natură diferită: visul lui Putin de refacere a URSS, instinctul de supravieţuire politică şi „echilibristica” lui Lukaşenko, prudenţa, şiretenia lui Nazarbaiev în faţa neoimperialismului rus. Interesele Rusiei, Belarusului şi Kazahstanului sunt divergente în acest proiect. Sunt racul, broasca şi o ştiucă ce s-au apucat să ducă „un sac cu grâu încărcat”.

Inna Kîvîrjik şi Nicolai Paholniţki scriu pentru „Kommersant.md” că „unul dintre noii acţionari la Victoriabank este compania rusească „Tirkom”, care a cumpărat 5% din acţiunile acestei bănci. Fondatorul companiei este fiul directorului general al fabricii de vinuri şi „cognac” „Kvint”, Oleg Baev. Compania „Tirkom” este distribuitorul exclusiv pe teritoriul Federaţiei Ruse a producţiei fabricii „Buket Moldavii”, care este controlată de structurile holdingului transnistrean „Sheriff””, se menţionează în articol.

Strugurii moldoveneşti ar putea să se ieftinească considerabil din cauza embargoului rusesc”, susţin aceeaşi autori în alt articol publicat de „Kommersant.md”. Cu referire la sursele portalului, autorii spun că „Ministerul Agriculturii poartă negocieri cu România despre posibilitatea de export a strugurilor tehnici în ţara vecină. Ministerul speră ca astfel va fi preîntâmpinată descreşterea preţului de achiziţie a strugurilor, aşteptată în acest an pe piaţa internă”.
XS
SM
MD
LG