Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: Rusia „transnistrizează” estul Ucrainei


Un militant pro-rus pe un bloc de locuit la Luhansk, Ucraina, 2 iunie 2014
Un militant pro-rus pe un bloc de locuit la Luhansk, Ucraina, 2 iunie 2014

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), în dialog cu Valentina Ursu.



Europa Liberă: Putem vorbi despre o transnistrizare a estului Ucrainei pe moment?

Igor Boţan: „Cred că acesta este procesul. Noi vedem că arsenalul de mijloace, pe care îl foloseşte Federaţia Rusă în Ucraina, a fost testat în Republica Moldova. De-a lungul anilor, a fost testată şi partea post-conflict: negocieri interminabile cu subminarea suveranităţii Republicii Moldova. Dacă citim materialele analitice ale unor comentatori din Federaţia Rusă şi analişti, vedem că aceasta este ceea ce îşi doreşte Federaţia Rusă: slăbirea Ucrainei, demonstrarea că Ucraina este un stat falit, iar Rusia cu misiunea sa pacificatoare post-conflict, post-faza fierbinte este cea care deţine pârghiile în mână.”

Europa Liberă: Autorităţile de la Kiev vor accepta ideea federalizării ţării lor?

Igor Boţan: „Nu cred.”

Europa Liberă: Şi ce se întâmplă?

Igor Boţan: „Acest lucru a fost spus foarte clar. Mai degrabă, cred că Ucraina, dacă va avea sprijinul Statelor Unite şi al Uniunii Europene, probabil, va întări hotarul de-a lungul Lugansk-ului şi Doneţk-ului, pentru ca acest teritoriu să fie oarecum considerat, Crimeea e ca teritoriu anexat, iar acest teritoriu – necontrolat, dar nu cred că Ucraina va intra în acest joc pentru că este foarte-foarte periculos.”

Europa Liberă: Şi în Republica Moldova sunt voci care insistă pe ideea federalizării, chiar şi dacă sunt sfătuite de la Kremlin. Există socialiştii conduşi de Igor Dodon, care spun că varianta federalizării ar împăca spiritele. Cine-i ascultă şi de ce fac acest lucru?
Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boţan: „E bine că vin cu astfel de idei, că se discută, până la momentul când domnului Dodon i se propune să meargă în partea stângă şi să promoveze aceeaşi idee de federalizare în partea stângă. Eu cred că domnul Dodon va fi foarte dezamăgit, atunci când va vedea că în Transnistria nimeni nu îşi doreşte această federalizare.”

Europa Liberă: Adică autorităţile de la Tiraspol insistă pe ideea recunoaşterii independenţei?

Igor Boţan: „Sigur că da şi întotdeauna au accentuat acest lucru, iar modelul pe care l-a acceptat Smirnov, memorandumul Kozak, a fost impus de Federaţia Rusă. Deci, domnul Dodon chiar a făcut foarte bine că a iniţiat această discuţie, ca să se convingă…”

Europa Liberă: Şi al cui joc îl face el?

Igor Boţan: „Eu cred că el îşi face propriul joc. Vrea să smulgă un mic segment din electoratul
Partidului Comuniştilor, cel mai dur şi cel mai intransigent şi el luptă pentru acest segment. Eu cred că domnul Dodon îşi dă seama perfect că nu este el neofitul care acum a descoperit formula federalizării. Această formulă se discută de mai bine de douăzeci de ani în Republica Moldova. Dacă domnia sa crede că guvernul agrarian sau guvernul comuniştilor nu a considerat la modul serios posibilitatea federalizării Republicii Moldova, el greşeşte. El cunoaşte foarte bine aceasta.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că sunt votanţi care şi-ar da votul pentru ideea federalizării Moldovei?

Igor Boţan: „Eu cred că există un segment de cetăţeni din Republica Moldova care vor ca ţara noastră să meargă totalmente în albia favorabilă Federaţiei Ruse. Pentru acest segment este absolut evident că discuţiile despre federalizare, Uniunea Vamală, Uniunea Euroasiatică sunt favorabile…”

Europa Liberă: Dar ce pierde Republica Moldova sau ce câştigă, dacă un eventual scenariu al federalizării ar fi cu putinţă?

Igor Boţan: „Răspunsul la întrebarea dumneavoastră a fost dat, atunci când s-a discutat pe marginea memorandumului Kozak: adoptarea deciziilor aici, la Chişinău, va fi blocată sau condiţionată de centre, eventual, ale subiectelor de la Comrat şi de la Tiraspol. Politica externă va fi totalmente sub controlul acestor eventuali doi subiecţi, coordonată cu Moscova…”

Europa Liberă: Comrat şi Tiraspol?

Igor Boţan: „Da, care vor coordona. Noi ştim toate aceste lucruri. Nu e ceva nou. Noi vedem cum s-a desfăşurat referendumul în Găgăuzia, în ce context foarte interesant. Apropo, cei care vorbesc despre referendumuri, federalizare trebuie să se întrebe câte referendumuri au avut loc, de exemplu, în Uniunea Sovietică sau câte referendumuri au avut loc în Federaţia Rusă. Vor descoperi ceva extraordinar de interesant.”

Europa Liberă: Apropo, văzusem un comentariu pe o reţea de socializare drept o reacţie la publicitatea liderului socialiştilor, Igor Dodon, ce ţine de referendumul pentru Uniunea Vamală. Ar putea să dea cineva rezultatele referendumurilor din Rusia, Belarus şi Kazahstan, ca să se ştie ce cred cetăţenii din aceste ţări despre această Uniune Vamală?

Igor Boţan: „Toată lumea ştie că sunt instrumentele despre care am vorbit, au fost testate pe teritoriul Republicii Moldova. Ele acum sunt, pur şi simplu, reproduse, o replicaţie a acestor mecanisme pe care le folosesc. Şi am văzut cum le folosesc. Astăzi fac referendumul, mâine Federaţia Rusă îi acceptă ca subiect de federaţie.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ceva mai devreme aţi spus că Tirapolul nu ar accepta ideea federalizării, pe de altă parte, acest scenariu vine de la Moscova. Există o neînţelegere între Tiraspol şi Moscova?

Igor Boţan: „Eu nu cred că această idee este promovată acum de Moscova şi în cazul Tiraspolului. Dacă cei de la Tiraspol ar spune: „Da, suntem gata să începem negocierile de federalizare a Republicii Moldova”, dacă ar exista un astfel de semnal, noi am auzi despre acest lucru în cadrul negocierilor în formatul „5+2”. Deocamdată noi ştim că poziţia Tiraspolului este foarte dură: niciun fel de discuţii pe marginea coşului III care se referă la soluţionarea politică a conflictului. ”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că poziţia Tiraspolului nu coincide cu poziţia Moscovei?

Igor Boţan: „Dimpotrivă, sunt foarte bine coordonate. Eu cred că poziţia Moscovei, dacă este coordonată, aşa cum presupunem, pentru partea dreaptă e una, pentru partea stângă e alta. Divide et impera.”

Europa Liberă: Şi condu.

Igor Boţan: „Da. Pentru partea dreaptă a Nistrului în ajun de alegeri este important să se asigure victoria unui anumit segment din spectrul politic. Şi asta se face.”

Europa Liberă: Comuniştii lui Vladimir Voronin sunt mai rezervaţi, când e vorba despre aplicarea unui asemenea scenariu de federalizare?

Igor Boţan: „Sigur că da. Ei au trecut prin toată această istorie cu federalizarea, au existat câteva proiecte. Cel puţin, au existat trei proiecte de federalizare în perioada guvernării Partidului Comuniştilor. Au renunţat la toate şi au adoptat, finalmente, Legea din 22 iulie 2005 în care au pus chiar baiere pentru ca cineva să se apuce să discute problema federalizării sau a unui statut pentru Transnistria, fără acordul majorităţii calificate, nu a majorităţii simple din Parlament, dar calificate. Atât de mare a fost, până la urmă, repulsia Partidului Comuniştilor şi a domnului Voronin faţă de variante de federalizare, pentru că ei ştiu foarte bine cum li s-au sucit mâinile pe la spate, ca să adopte decizia respectivă şi ca să piardă influenţa asupra centrului de adoptare a deciziilor.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG