Linkuri accesibilitate

Un interviu cu Petro Poroșenko (ziare.com).Situatia economica a Republicii Moldova si perspectivele ei sunt prezentate pe site-ul ziare.com pornind de la un interviu acordat de analistul economic basarabean Alexandru Fala. El spune ca anul 2013 s-a incheiat cu cifre incurajatoare: crestere economica de 8-9%, inflatie sub 5%, datorie externa sub 30% din produsul intern brut, deficit bugetar mentinut sub 3 procente din PIB. Pentru 2014, perspectivele ar fi insa mai ingrijoratoare. Sunt de prevazut sanctiuni din partea Federatiei Ruse, pentru apropiata semnare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Daca va fi vorba doar de introducerea de restrictii pentru cetatenii moldoveni care merg sa munceasca in Rusia, va fi o scadere a cresterii economice (bugetul de stat depinde inca mult de banii trimisi de cei care muncesc in afara). Daca insa va fi mai mult de atat, e posibila intrarea in recesiune. Alexandru Fala considera ca guvernantii de la Chisinau nu fac tocmai ce trebuie pentru tara. Pe de o parte semneaza acorduri cu Uniunea Europeana, pe de alta, cedeaza Rusiei active importante, precum aeroportul international din Chisinau, se mai arata la ziare.com.

Acelasi site pune la un loc comentarii ale gazetarului ucrainean Marin Gherman si interviul de radio pe care acesta la realizat cu noul presedinte de la Kiev, Petro Porosenko, care vorbeste româneste - Porosenko s-a nascut la Odesa si a trait in orasele Bender si Bolgograd, care s-au aflat la un moment dat intre granitele României. Presedintele ucrainean spune in interviu ca in tara lui nu se discuta activ despre problema minoritatilor, nici macar atat cat se discuta in România. Intrebat ce crede despre intentiile rusilor fata de Republica Moldova, opinia noului sef de stat este ca Moscova a dus constant o politica de destabilizare a Moldovei si ca probabil va continua pe aceeasi linie. Aspiratia lui Putin ar fi de fapt refacerea granitelor vechii Uniuni Sovietice. Interviul prezentat la ziare.com s-a referit si la consecintele economice ale vecinatatii conflictuale cu Rusia. Se vede cu ochiul liber ca in Crimeea, recent anexata la Federatia Rusa, situatia economica s-a deteriorat sever. Crimeea este izolata geografic de Rusia si depinde de Ucraina la nivel de resurse. La fel de greu i-ar fi si Transnistriei, arata Porosenko, sa se alipeasca Federatiei Ruse cu care nu are granita directa. Insa oamenii de afaceri din Ucraina incep sa inteleaga cum stau lucrurile. Rinat Ahmetov, de pilda - constata domnia sa - a „flirtat” la inceput cu rusii, dar apoi „s-a intors cu spatele spre Rusia”, cand a inteles ca noile republici separatiste nu vor fi recunoscute international, deci afacerile vor fi „minimalizate”. Porosenko crede ca, din punct de vedere social, situatia se va normaliza treptat in Ucraina. Nu si din punct de vedere militar. Totusi, Kievul se declara pregatit sa infrunte un razboi energetic cu Federatia Rusa.

Cea mai are ingrijorare a românilor este riscul unui conflict in zona, rezulta din datele unui recent sondaj de opinie comentat in Evenimentul zilei de Mircea Marian. Cercetarea sociologica inregistreaza de asemenea si o crestere semnificativa (cu 5 procente intr-un an) a increderii in Directia Nationala Anticoruptie.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG