Linkuri accesibilitate

Ucraina și securitatea europeană în centrul vizitei președintelui Obama în Europa


Administrația americană a elogiat virtuțiile cooperării internaționale în Ucraina, arătînd că acesta este tipul de inițiativă compatibil cu noua strategie de securitate americană.



Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, pleaca astazi in Europa. Despre obiectivele turneului, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Observatori remarca faptul ca presedintii Obama si Putin se vor afla pentru prima data in acelasi loc, de la izbucnirea crizei din Ucraina, care a readus in memorie anii Razboiului rece. Presedintele Obama va poposi in Polonia, Belgia si Franta. Exista sperante ca situatia din Ucraina se va imbunatati acum dupa alegerea unui presedinte pro-european si retragerea fortelor Rusiei de la frontiera.

Dar situatia din estul Ucrainei se mentine volatila si ambitiile Rusiei de a exercita influenta in Ucraina nu au fost abandonate. Observatori politici cred ca Putin incearca sa cistige timp si sa-si consolideze controlul asupra Crimeei fara sa atraga noi sanctiuni occidentale. Unii sint de parere ca acesta a fost de fapt planul de la bun inceput, la care se adauga si incercarile de a destabiliza Ucraina din interior.

Richard Fantaine, presedintele Centrului pentru Siguranta Americii, spune ca ceea ce Putin incearca este greu de anticipat si ca ar putea urma o lunga perioada de actiuni de mai mica amploare in Ucraina pe care Rusia sa le incurajeze prin intermediul gruparilor separatiste.

In ultimele zile, administratia americana a elogiat virtutiile cooperarii internationale in Ucraina, aratind ca acesta este tipul de initiativa compatibil cu noua strategie de securitate americana. Senatorul republican Ted Cruz a declarat insa – la revenirea din Ucraina – ca „atunci cind America este slaba si presedintele slab, asta face ca prietenii nostri sa devina vulnerabili si lumea mai primejdioasa”.

Presedintele Obama se va intilni cu omologul sau ucrainian Petro Poroshenko si va oferi asigurari de securitate in Estul si Centrul Europei. Dar presedintele Obama nu declara victorie cu privire la Ucraina. Adjunctul consilierului pentru securitate nationala Benjamin Rhodes a spus „Credem ca situatia se criza se mentine. In estul si sudul Ucrainei mor oameni, pe fondul violentelor initiate si mentinute de fortele separatiste de acolo. Deci nu putem spune ca am deposit situatia de criza in Ucraina”.

Marti presedintele Obama se va intretine cu lideri din estul si centrul Europei. La Bruxells se va desfasura summitul G8, initial programat sa aiba loc la Soci. Chiar daca Vladimir Putin nu va fi binevenit la Bruxelles, el se va afla la urmatoarea escala a presedintelui Obama, Paris. Ei vor avea intilniri separate cu presedintele Frantei, François Hollande. Obama si Putin vor participa la aniversarea a 70 de ani de la debarcarea aliatilor in Franta, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Nu este programata o intilnire Obama-Putin, dar consilieri arata ca o discutie ar putea avea loc.
XS
SM
MD
LG