Linkuri accesibilitate

O problemă mare a economiei autohtone, noi nu vrem să fim cusutorese, nu vrem să fim agricultori, măturători, gunoieri, taxatori şi instalatori.Un angajator zicea deunăzi că există o nepotrivire flagrantă pe piaţa muncii, că instituţiile noastre de învăţămînt produc oameni cu meserii nesolicitate, că întreprinderile vor ceea ce absolventul nu ştie. Bunăoară, nu există suficiente cusutorese, remarca angajatorul acela.

Cuvîntul acesta – CUSUTORESE – m-a pus pe gînduri, stimaţi ascultători. Şi mi-am amintit apoi că de la o vreme încoace îl aud foarte des. Unde? În troleibuzele din capitală. Sînt în troleele noastre nişte ecrane care afişează tot soiul de publicitate. Şi mi-am dat seama că de vreun an de zile aud, cînd urc în troleu, următorul mesaj: fabrica Ionel are nevoie de cusutorese, fabrica le oferă un salariu bun, locuri în cămin, hrană în cantină etc. Mesajul e foarte frumos, dar, deoarece îl aud aproape un an de zile, e de presupus că întreprinderea nu are încă numărul necesar de cusutorese.

Într-una din zile, eram într-un troleu alături de o doamnă vîrstnică, care era evident o pensionară. Şi a răsunat mesajul fabricii Ionel pe care doamna vîrstnică l-a ascultat cu o faţa acrită. Apoi a spus, adresîndu-i-se nu se ştie cui: „Da parcă fetele vor acum să fie cusutorese? Ha-Ha! Ele vor lux şi muncă uşoară, prestigoasă!”

Rezulta din remarca doamnei vîrstnice un gînd foarte trist şi anume acela că fabrica Ionel, oricît s-ar strădui, nu va găsi suficiente cusutorese. Nu vor tinerele de azi să îmbrăţişeze meseria de a coase. Ele mai curînd preferă să se lăfăie în birouri frumoase cu computere şi climatizoare, chiar dacă salariul e mai mic. Despre bărbaţi nici nu are rost să vorbim. Ei nu au deloc dorinţa de a croi şi de a coase. Şi atunci ce să facă întreprinderea?

E o problemă asta mare a economiei autohtone. Noi nu vrem să fim cusutorese, nu vrem să fim agricultori, măturători, gunoieri, taxatori şi instalatori. Iar piaţa cere chiar ceea ce nu vrem să facem. Şi întrezăresc că situaţia asta nu va dura o veşnicie. E foarte posibil ca mulţi dintre noi să trebuiască să îmbrăţişeze peste o vreme o meserie neplăcută. Pentru că cele plăcute nu vor mai oferi locuri de muncă sau chiar nu vor mai exista.
XS
SM
MD
LG